ΑΘΗΝΑ
20:49
|
16.09.2024
Η κοπέλα καταδικάστηκε με την αιτιολογία, ότι με το σύνθημά της... «αποδέχεται την επίθεση» της Χαμάς.
Καταδίκη 22χρονης στο Βερολίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα (6/8) 22χρονη, η οποία στο πλαίσιο διαδήλωσης αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη φώναξε το σύνθημα «από το ποτάμι έως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» («from the river to the sea, Palestine will be free»).

Το δικαστήριο επέβαλε στην 22χρονη χρηματικό πρόστιμο.

Η 22χρονη είναι ιρανικής καταγωγής και καταδικάστηκε με την αιτιολογία, ότι χρησιμοποιώντας το εν λόγω σύνθημα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023, «αποδέχεται την επίθεση» της Χαμάς, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με την δικαστή, «το σύνθημα σημαίνει “ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη έως την Μεσόγειο”, άρα εξαφάνιση του Ισραήλ». Η απόφαση προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ύψους 600 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες αριστερών ομάδων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας. Το σύνθημα για το οποίο καταδικάστηκε η 22χρονη ακτιβίστρια ακουγόταν επί ώρα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι το σύνθημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεντρική έκφραση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», καθώς και ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιστέκονται στην προσπάθεια ποινικοποίησής του.

«Οι ποικίλες προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να χαρακτηρίσουν τη φράση ως συγκατάθεση σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση μίσους ή χρήση τρομοκρατικών συμβόλων απεικονίζουν μια ιδιότροπη προσέγγιση η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση», δήλωσε ο συνήγορος της 22χρονης, Αλεξάντερ Γκόρσκι, και υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι εξαρτάται πλήρως από την καλή θέληση του κράτους και αν το κράτος δεν θέλει να γίνουν διαδηλώσεις, απλώς θα τις απαγορεύσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα