Η Νιγηρία κι άλλες χώρες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις στους πολίτες τους σχετικά με ενδεχόμενα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών με ακροδεξιούς διαδηλωτές να επιτίθενται σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση στους πολίτες του τη Δευτέρα, προειδοποιώντας όσους σχεδιάζουν επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι «οι διαδηλώσεις ακροδεξιών και άλλων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μεγάλες. και σε ορισμένες περιπτώσεις απείθαρχες», τονίζοντας ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βίας και αταξίας».
Το υπουργείο συμβούλεψε περαιτέρω τους Νιγηριανούς να είναι «εξαιρετικά σε εγρήγορση» και «με αυξημένη επιφυλακή ανά πάσα στιγμή», δίνοντάς τους οδηγίες να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες περιοχές, τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις πολιτικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας Εξωτερικών της Κένυας, Κορίρ ‘Σινγκ’Οέι, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη βίαιη κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή γράφοντας στο X, «Μια βαθιά ανησυχητική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Κενυάτες καλούνται να είναι προσεκτικοί».
A deeply worrying situation in the UK. Kenyans are urged to exercise caution. https://t.co/1lmVVWLU07
— Korir Sing'Oei (@SingoeiAKorir) August 4, 2024
Η Μαλαισία ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης, με το Υπουργείο Εξωτερικών της να εκδίδει «επείγουσα ειδοποίηση προς τους Μαλαισιανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο» την Κυριακή, προσθέτοντας ότι παρακολουθούσε στενά την κατάσταση ενώ παρότρυνε τους πολίτες της να «μείν[ουν[ μακριά από περιοχές διαμαρτυρίας» και «να παραμείν[ουν] σε επαγρύπνηση».
Η πρεσβεία της Ινδονησίας στο Λονδίνο απηύθυνε έκκληση αργότερα την Κυριακή στους πολίτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτρέποντάς τους να αυξήσουν την επαγρύπνηση, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες έξω από τα σπίτια τους, ενώ συνέστησε «να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και τα μέρη που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τόποι συγκέντρωσης μαζών ή ομάδων διαδηλωτών».
«Η Νιγηρία και η Κένυα προειδοποιούν τους πολίτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ταραχές στην πρώην αποικιοκρατική δύναμη», είπε ο ανταποκριτής του CNN από το Ναϊρόμπι, Λάρι Μαντόγουο, τονίζοντας ότι οι Κενυάτες πολίτες επισημαίνουν πως είναι συνήθως «το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη» που «συχνά εκφράζουν ταξιδιωτικές συμβουλές που στοχεύουν αφρικανικές χώρες».
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη τη Νιγηρία σε διαμαρτυρίες για την πείνα και την «κακή διακυβέρνηση». Εν τω μεταξύ, η Κένυα πραγματοποιεί επίσης πανεθνικές διαμαρτυρίες ενάντια στις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων.
Η επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ και η διαδικτυακή παραπληροφόρηση πυροδότησε τις βρετανικές ταραχές
Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας πυροδοτήθηκαν από την επίθεση με μαχαίρι της περασμένης Δευτέρας στο Σάουθπορτ με τον 17χρονο Άξελ Ρουντακουμπάνα, ο οποίος στέρησε τη ζωή τριών νεαρών κοριτσιών σε ένα μάθημα χορού με θέμα την Taylor Swift, και για τον οποίο αναφέρθηκε πως είναι μουσουλμάνος μετανάστης, παραπληροφόρηση που διαδόθηκε ευρέως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η παραπληροφόρηση για την υποτιθέμενη ταυτότητα του δράστη του Σάουθπορτ διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την English Defense League (EDL) και μια άλλη ακροδεξιά ομάδα που ονομάζεται Britain First. Επιπλέον, ο βασικός παράγοντας που επιτρέπει την παραπληροφόρηση είναι η επαναφορά του ακροδεξιού ακτιβιστή και ιδρυτή του EDL, Τόμι Ρόμπινσον, στο X, μετά την εξαετή απαγόρευσή του από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ένα παράδειγμα κινδύνου που επιβάλλεται από τη διάδοση παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η κατασκευασμένη ιστορία ενός περιστατικού με μαχαίρι στο Στόουκ-ον-Τρεντ, το οποίο η αστυνομία αναγκάστηκε να διαψεύσει.
«Υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι έλαβε χώρα ένα μαχαίρωμα ως αποτέλεσμα της διαταραχής σήμερα. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς και ότι δεν έχουν αναφερθεί μαχαιρώματα στην αστυνομία ή σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης, παρά τα βίντεο που τροφοδοτούν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η αστυνομία.
Ο βουλευτής των Εργατικών του Σάντερλαντ, Λιούις Άτκινσον, πίστευε ότι μια πιθανή σύνδεση θα μπορούσε να συνδεθεί μεταξύ της βίαιης πολιτικής διαταραχής και του EDL, προσθέτοντας στοιχεία που υποδηλώνουν τη συμμετοχή μιας ομάδας ναζιστικών παραφυάδων σε μια βίαιη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης του Σάντερλαντ.
500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων γονείς με τα παιδιά τους, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν. Η διαμαρτυρία κλιμακώθηκε βίαια με μασκοφόρους άνδρες να πετάνε τούβλα, πέτρες, βαρέλια μπύρας και ικριώματα προς την αστυνομία.
Διαβάστε επίσης: