ΑΘΗΝΑ
00:57
|
20.09.2024
Το Μαλί προέτρεψε άλλες αφρικανικές χώρες να καταγγείλουν τις ενέργειες της Ουκρανίας, οι οποίες «απειλούν τη σταθερότητα» της ηπείρου.
Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέκοψε «αμέσως» τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι έπαιξε ρόλο σε μια πρόσφατη επίθεση στο Μαλί που σκότωσε στρατιώτες και Ρώσους της οργάνωσης Wagner, καταδικάζοντας την απόφαση του κράτους της Δυτικής Αφρικής να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο ως κοντόφθαλμη.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέκοψε «αμέσως» τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία ως απάντηση στα σχόλια αξιωματούχων του Κιέβου υπέρ των μαχητών Τουαρέγκ που διέπραξαν τη φονική επίθεση τον περασμένο μήνα.

Σε δήλωση που εξέδωσε αργά τη Δευτέρα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τη «βιαστική» απόφαση του κράτους του Σαχέλ να διακόψει τους δεσμούς «χωρίς να διεξαγάγει ενδελεχή μελέτη των γεγονότων και των συνθηκών» του περιστατικού και «χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε απόδειξη εμπλοκής της Ουκρανίας».

Μαχητές Τουαρέγκ έστησαν ενέδρα σε μια στρατιωτική συνοδεία που μετέφερε αμυντικές δυνάμεις του Μάλι και στρατιώτες της Wagner στο χωριό Τινζαουάτεν κοντά στα αλγερινά σύνορα στα τέλη Ιουλίου, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες και καταστρέφοντας πολλά φορτηγά. Ο Αντρέι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι πράκτορες του παρείχαν «απαραίτητες πληροφορίες» στους αντάρτες, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν μια «επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση».

Υποσχέθηκε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλα». Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σενεγάλη δημοσίευσε τη συνέντευξη στη σελίδα της στο Facebook, μαζί με ένα σχόλιο του πρέσβη Γιούρι Πιβοβάροφ, ο οποίος είπε: «Σίγουρα θα υπάρξουν άλλα αποτελέσματα». Το βίντεο έχει διαγραφεί από τότε.

Το Μπαμάκο εξέφρασε «βαθύ σοκ» για τα σχόλια των αξιωματούχων, δηλώνοντας ότι καταδεικνύουν την «υποστηρίξη της Ουκρανίας στην τρομοκρατία στην Αφρική, στο Σαχέλ και πιο συγκεκριμένα στο Μαλί».

«Το Μαλί υποστηρίζει πλήρως τη διαπίστωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία εδώ και χρόνια προειδοποιεί τον κόσμο για τον νεοναζιστικό και κακόβουλο χαρακτήρα των ουκρανικών αρχών, τώρα συμμάχων της διεθνούς τρομοκρατίας που δεν δείχνουν καμία διάθεση να εφαρμόσουν τις φιλοδοξίες του ουκρανικού λαού για ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί.

Το Μπαμάκο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νομικών διαδικασιών, ως απάντηση στα σχόλια των Γιουσόφ και Πιβοβάροφ, υποστηρίζοντας ότι «αποτελούν τρομοκρατικές πράξεις και υπεράσπιση της τρομοκρατίας». Το Μαλί προέτρεψε επίσης άλλες αφρικανικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλουν τις ενέργειες της Ουκρανίας, οι οποίες «απειλούν τη σταθερότητα» της ηπείρου.

«Η Ουκρανία τηρεί άνευ όρων τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της Μεταβατικής Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Μαλί», προστίθεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Κιέβου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα