ΑΘΗΝΑ
01:47
|
20.09.2024
Μια σειρά από πρέσβεις δυτικών χωρών ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν, επειδή δεν προσκλήθηκε ο Ισραηλινός πρέσβης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως δεν θα παρευρεθούν στην 79η επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου του 1945, ανακοίνωσαν σήμερα πρέσβεις δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λόγω του «αποκλεισμού» του Ισραήλ από την τελετή μνήμης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρέσβης του Ισραήλ, Χίλαντ Κοέν, δεν έλαβε πρόσκληση για την εκδήλωση της Παρασκευής, φοβούμενος πως η παρουσία του θα προκαλέσει διαδηλώσεις, εξαιτίας της σύγκρουσης στη Γάζα.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι οι πρέσβεις τους δεν θα συμμετάσχουν στην τελετή ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, και ότι οι χώρες τους θα εκπροσωπηθούν από χαμηλόβαθμους διπλωμάτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Αυστραλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γερμανία θα πράξουν το ίδιο με τις ΗΠΑ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ραμ Εμάνουελ, δεν θα παρευρεθεί, καθώς «ο δήμαρχος του Ναγκασάκι πολιτικοποίησε την εκδήλωση, μη προσκαλώντας τον Ισραηλινό πρέσβη», σύμφωνα με το AFP, που επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Πρεσβείας. Αντ’ αυτού, ένας πιο χαμηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης θα παραστεί σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Τόκιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρέσβης, Τζούλια Λονγκμπότομ, επίσης δεν θα παραστεί στο Ναγκασάκι, υποστηρίζοντας ότι ο «αποκλεισμός» του Ισραήλ «δημιουργεί μια άστοχη και παραπλανητική ισοδυναμία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία- τις μόνες άλλες χώρες που δεν προσκλήθηκαν στην φετινή τελετή».

Ένας εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρέσβης θα παραστεί, λέγοντας στο AFP ότι η «απόφαση να μην προσκληθεί ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι λυπηρή και αμφισβητήσιμη».

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Σίρο Σουζούκι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να μην προσκληθεί ο Κοέν δεν είχε πολιτικά κίνητρα, αλλά βασίστηκε στην επιθυμία για μια «ειρηνική και ήρεμη διεξαγωγή της τελετής». Τον Ιούνιο, ο Σουζούκι είχε δηλώσει ότι είχε στείλει επιστολή στην πρεσβεία του Ισραήλ ζητώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Ο Κοέν, ο οποίος προσκλήθηκε και παραβρέθηκε την Τρίτη στη μνημοσύνη τελετή στη Χιροσίμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση του Ναγκασάκι «στέλνει λάθος μήνυμα στον κόσμο». «Ως στενός φίλος και ομοϊδεάτης της Ιαπωνίας, το Ισραήλ συμμετέχει σε αυτή την τελετή για πολλά χρόνια για να τιμήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κοέν δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN τη Δευτέρα ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν «εφευρημένες» και ότι ήταν «πραγματικά έκπληκτος» που ο Σουζούκι «οικειοποιήθηκε» την τελετή «για τους πολιτικούς του σκοπούς».

Σε επιστολή τους προς τον Σουζούκι, οι έξι δυτικοί πρέσβεις είχαν προειδοποιήσει ότι αν το Ισραήλ εξαιρεθεί, «θα γίνει δύσκολο για εμάς να συμμετάσχουμε σε υψηλό επίπεδο σε αυτή την εκδήλωση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι προσκλήσεις ήταν «απόφαση του διοργανωτή, [δηλαδή] της πόλης του Ναγκασάκι».

«Το σημαντικό είναι ότι εκπρόσωποι των χωρών θα παραστούν στην τελετή», δήλωσε στο AFP ο υπεύθυνος του δήμου για την διεξαγωγή της τελετής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα