ΑΘΗΝΑ
22:34
|
22.09.2024
Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών υψηλής προτεραιότητας, προς τη Ρωσία έφτασαν τα 85 εκ.δολάρια το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Φωτογραφία αρχείου (TASS)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυριζόμενες ότι η Άγκυρα εξάγει ευαίσθητα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα στη Ρωσία, ανέφερε, μιλώντας στους Financial Times, ο βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μάθιου Άξελροντ.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας στη Ρωσία», δήλωσε ο Άξελροντ. «Πρέπει να δούμε πρόοδο, και γρήγορα, από τις τουρκικές αρχές, διαφορετικά δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους παρακάμπτουν τους ελέγχους των εξαγωγών μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Άξελροντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις τουρκικές αρχές, τις οποίες κατηγόρησε ότι συμμετέχουν στη μεταφορά ευαίσθητων αμερικανικών τεχνολογιών στη Ρωσία κατά παράκαμψη της απαγόρευσης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, προϊόντων υψηλής προτεραιότητας αμερικανικής προέλευσης που αποστέλλονται στη Ρωσία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου. Ο Άξελροντ τόνισε στην τουρκική κυβέρνηση ότι αυτό το εμπόριο αποτελεί ένα «επείγον πρόβλημα» και κάλεσε την Άγκυρα «να υιοθετήσει και να επιβάλει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ελεγχόμενων αντικειμένων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 18 εταιρείες που φέρονται να μετέφεραν αμερικανικά αγαθά στη Μόσχα. «Θα δούμε περισσότερες τέτοιες συνέπειες στο μέλλον εάν δεν υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη για το πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία αμαύρωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλοι δυτικοί εταίροι έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά η Τουρκία απέφυγε τους περιορισμούς και αύξησε το εμπόριο με τη Μόσχα από τότε που ξέσπασε η ουκρανική κρίση.

Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών υψηλής προτεραιότητας, που αποστέλλονται στη Ρωσία ή σε ύποπτους μεσάζοντες για τη Μόσχα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, έχουν αυξηθεί φτάνοντας τα 85 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πολύ πάνω από τα 27 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT με βάση τα τουρκικά τελωνειακά αρχεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς το «συμφέρον» του Ισραήλ

Η Κένυα θα στείλει 600 ακόμη αστυνομικούς στην Αϊτή

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα