ΑΘΗΝΑ
08:30
|
20.09.2024
Το ερευνητικό ρεπορτάζ του Intercept αναφέρει πως εντόπισε πάνω από 60 αμερικανικές βάσεις ή κοινές (με άλλους συμμάχους τους) στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή.
Βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής 63 μυστικές βάσεις, στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτει το αμερικανικό The Intercept με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ, όπως εκείνη της 5ης Αυγούστου στην βάση Άιν αλ Άσαντ του Ιράκ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε Αμερικανών.

Το Intercept υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος «πάνω από 170 φορές στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, εκ των οποίων 102 φορές στη Συρία, 70 στο Ιράκ και μία στην Ιορδανία».

Το ερευνητικό ρεπορτάζ του Intercept αναφέρει πως εντόπισε λίστα με πάνω από 60 αμερικανικές βάσεις ή κοινές (με άλλους συμμάχους τους) στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και πως αυτές συμπεριλαμβάνουν μικρά στρατόπεδα έως τεράστιες στρατιωτικές βάσεις σε 13 χώρες: Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Συρία, ΗΑΕ, και Υεμένη.

Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν φέρετρο συναδέλφου τους παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν

Στόχος επιθέσεων

Από αυτές, τουλάχιστον 14 έγιναν στόχος επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ ειδικά από τις 17 Οκτωβρίου 2023 και έπειτα, έχουν δεχθεί πάνω από μία φορά επιθέσεις με ρουκέτες, όλμους, βαλλιστικούς πυραύλους και drone με αποτέλεσμα «πάνω από 145 νεκρούς στρατιώτες και στρατιωτικούς εργολάβους».

«Η επ’αόριστον στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε Ιράκ, Συρία και την γύρω περιοχή έχει σχεδόν μηδενική στρατηγική αξία για τον αμερικανικό λαό αλλά για την εθνική ασφάλεια των ελίτ της Ουάσιγκτον αυτή αξίζει κάθε ρίσκο» αναφέρεται να λέει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ ο Ερικ Σπέρλινγκ από την οργάνωση «Just Foreign Policy».

Ο Σπέρλινγκ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες «που έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να ανησυχούν για το πώς αυτές οι μη εξουσιοδοτημένες εχθροπραξίες ενισχύουν περιφερειακές ένοπλες οργανώσεις για να σύρουν τις ΗΠΑ σε μία κλιμάκωση οποτεδήποτε θελήσουν».

Χάρτης με αμερικανικές γνωστές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, που καταγράφει πώς έχουν περικυκλώσει το Ιράν

Το Πεντάγωνο δεν δίνει λογαριασμό…

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως τα «ψέματα Αμερικανών αξιωματούχων και η μυστικότητα για τις βάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να γλιτώσει τις ευθύνες για διάφορα, διαφορετικά μεταξύ τους μέτωπα, προσθέτοντας πως «αμερικανικά φυλάκια στην περιοχή έχουν για παράδειγμα γίνει τόπος μυστικών σεξουαλικών επιθέσεων και έτοιμη πηγή όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμών για εγκληματίες και μαχητές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα