ΑΘΗΝΑ
03:15
|
19.09.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε δε τους «ιδιοκτήτες» του Ισραήλ να «κρατήσουν το λουρί του».
Η προσφυγή στο ΔΠΔ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από τη Νότια Αφρική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία θα προσχωρήσει επισήμως στις ενάγουσες χώρες κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

Η προσφυγή στο ΔΠΔ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από τη Νότια Αφρική, η οποία κατηγόρησε το ισραηλινό κράτος ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Από τότε, περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην προσφυγή. Το δικαστήριο της Χάγης δεν έχει εκδώσει ακόμη τελική απόφαση, αλλά διέταξε το Ισραήλ να απόσχει από οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.

Ο Φιντάν τόνισε ότι η Μέση Ανατολή δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τις «προκλήσεις» του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων του στον Λίβανο και το Ιράν, και κατηγόρησε το ισραηλινό κράτος ότι επιδιώκει βία και «επεκτατισμό», ενώ ο πρωθυπουργός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στοχεύει «να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο υπουργός καταδίκασε την «προδοτική» δολοφονία στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμάηλ Χανίγια – ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας στις έμμεσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, αν και εκείνο, κατά μία προσφιλή τακτική του, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανάμειξή του.

Ο Φιντάν κατηγόρησε επίσης τους «άνευ όρων υποστηρικτές» του Ισραήλ για υπονόμευση της διεθνούς τάξης – σημειώνοντας ότι εκείνοι που έχουν καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν κλείσει τα μάτια στη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

«Η Δύση έχει χάσει κάθε ηθική υπεροχή σε αυτή την περιοχή λόγω του ζητήματος του Ισραήλ», είπε ο Φιντάν, τονίζοντας ότι η συνεχείς υποδείξεις της Δύσης στα μουσουλμανικά κράτη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα «έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα όρια».

Προέτρεψε δε τους «ιδιοκτήτες» του Ισραήλ να «κρατήσουν το λουρί του», προειδοποιώντας ότι η περιοχή και ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα «αν δεν σταματήσει η σφαγή στη Γάζα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα