ΑΘΗΝΑ
03:46
|
20.09.2024
«Δεν σκέφτομαι να φύγω, ούτε να πάω κάπου αλλού» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.
Αλεξάντερ Βούτσιτς,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε απόψε πως έλαβε ενημέρωση από τη Μόσχα πως ορισμένες δυτικές χώρες σχεδιάζουν την ανατροπή της κυβέρνησής του μέσω πραξικοπήματος.

Ο Βούτσις διαβεβαίωσε πως η εξουσία στη Σερβία «δεν θα αλλάξει στους δρόμους ή κατόπιν βίας αλλά μόνο με εκλογές» υπαινισσόμενος πως πίσω από τις μηχανορραφίες αυτές βρίσκεται η «συμμορία» που έχει φτιαχτεί ενάντια στην εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιθίου στη Σερβία.

«Δεν σκέφτομαι να φύγω, ούτε να πάω κάπου αλλού» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος σε βίντεο που ανάρτησε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Απευθυνόμενος σε διαδηλωτές που κινητοποιούνται ενάντια στην κυβέρνησή του, απάντησε πως για αυτόν «η Σερβία είναι τα πάντα» και πως «ζει για την πατρίδα».

Τόνισε πως δεν θα ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης λιθίου τουλάχιστον μέσα στην επόμενη διετία και πως ο σάλος γύρω από το θέμα ξεκίνησε γιατί ο στόχος είναι να τον ανατρέψουν.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της σερβικής βουλής Άνα Μπράμπιτς, δήλωσε ότι η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο στο Βελιγράδι «δεν έχει σχέση με το λίθιο» και πως ο μόνος σκοπός δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι «να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς».

Οι κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης λιθίου έχουν προγραμματιστεί για αύριο, 10 Αυγούστου, στις 19.00 (τοπική ώρα) και διαφημίζονται σαν το «κίνημα της νέας 5ης Οκτώβρη» που είχε ανατρέψει (με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών) τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα, επικαλούμενα την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα πως υπάρχει στα σκαριά «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Σερβίας». Η Ζαχάροβα φέρεται να είπε ότι για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ως άλλοθι το ζήτημα εκμετάλλευσης των σερβικών κοιτασμάτων λιθίου  υπό το πρόσχημα περιβαλλοντικής ανησυχίας.

Προ ημερών Σερβία και Ε.Ε. πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής πρώτων υλών στο Βελιγράδι όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς. Υπέγραψαν συμφωνία για «βιώσιμες πρώτες ύλες» σε ό,τι αφορά την δημιουργία μπαταριών και ηλεκτροκίνησης. Στη σύνοδο κορυφής του Βελιγραδίου ήταν εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών Merzedes-Benz και Stellantis.

Το τεράστιο σερβικό κοίτασμα λιθίου

Η Σερβία διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.

Η κοιλάδα Jadar εκτιμάται ότι περιέχει 200 ​​εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος βορικού λιθίου, παρέχοντας τη δυνατότητα να καλύψει το 10% της παγκόσμιας ζήτησης λιθίου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή 1,1 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα