ΑΘΗΝΑ
23:43
|
19.09.2024
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter) ασχολείται εμμονικά με τον επανεκλεγέντα Βενεζουελάνο πρόεδρο.
Ο Ίλον Μασκ έχει αποκαλέσει -μεταξύ πολλών άλλων- τον Νικολάς Μαδούρο «δικτάτορα» και «κλόουν»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση του X (πρώην Twitter) στη χώρα. Η απόφαση ακολούθησε την αντιπαράθεσή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας, Ίλον Μασκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μαδούρο για εκλογική νοθεία.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, ο Μαδούρο κατηγόρησε τον μεγιστάνα της τεχνολογίας για «υποκίνηση μίσους, φασισμού, εμφυλίου πολέμου, θανάτου [και] αντιπαράθεσης των Βενεζουελανών», καθώς και για παραβίαση των εθνικών νόμων. Ο αρχηγός του κράτους πρόσθεσε ότι έχει υπογράψει ένα ψήφισμα που εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για την απαγόρευση της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης για δέκα ημέρες.

«Ας τελειώσουν τα σχέδια στα κοινωνικά δίκτυα για διάδοση βίας, μίσους… [στην] Βενεζουέλα από το εξωτερικό», έγραψε ο Μαδούρο σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X.

Σε απάντηση, ο Μασκ, που αναρτά σε καθημερινή βάση δημοσιεύσεις ενάντια στον πρόεδρο της Βενεζουέλας στην πλατφόρμα του, έγραψε πως προτίθεται να «τσουρουφλίσει το μουστάκι του [Μαδούρο] από το διάστημα».

Η διαμάχη μεταξύ του ηγέτη της Βενεζουέλας και του δισεκατομμυριούχου ξεκίνησε στον απόηχο των προεδρικών εκλογών στη χώρα τον περασμένο μήνα, στις οποίες ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής. Σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο της χώρας, ο Μαδούρο κέρδισε περίπου το 52% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες έλαβε το 43%.

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι δεν ταιριάζουν με τους δικούς της απολογισμούς, ενώ οι υποστηρικτές της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Μαδούρο. Ωστόσο, άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν συγχαρεί τον ηγέτη της Βενεζουέλας για την επανεκλογή του.

Ο Μασκ υποστήριξε την κριτική στον Μαδούρο, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας τον για «μείζονα εκλογική νοθεία». «Ο λαός της Βενεζουέλας έχει χορτάσει από αυτόν τον κλόουν», πρόσθεσε, εκφράζοντας την υποστήριξη στην αντιπολίτευση.

Η προσωρινή απαγόρευση του X έρχεται αφότου ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι διέγραψε το messenger του WhatsApp από το τηλέφωνό του, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν για να απειλήσoυν τη Βενεζουέλα και να κατασκοπεύσουν τους ανθρώπους της. Υποστήριξε επίσης ότι το TikTok και το Instagram χρησιμοποιούνται για την προώθηση του «μίσους» και υποσχέθηκε να ρυθμίσει τη χρήση τους.

Ο Μαδούρο θα υπηρετήσει για τρίτη συνεχή εξαετή θητεία, αφού ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2013 μετά τον θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Η προηγούμενη επανεκλογή του Μαδούρο, το 2018, απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, μαζί με την Ε.Ε. και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, που για ένα διάστημα τουλάχιστον, αναγνώριζαν ως πρόεδρο της χώρας τον Χουάν Γκουαϊδό.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα