ΑΘΗΝΑ
18:20
|
28.09.2024
Οι επιδόσεις των ντοπαρισμένων Αμερικανών αθλητών- πρακτόρων δεν ακυρώθηκαν ποτέ, κατήγγειλε ο WADA.
Η WADA κατηγόρησε την USADA για «σαφή παραβίαση»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διεθνής οργανισμός κατά του ντόπινγκ και ο αντίστοιχος οργανισμός των ΗΠΑ κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι προστατεύουν «ντοπαρισμένους» αθλητές.

Αυτή την εβδομάδα ένα δημοσίευμα του Reuters που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ανέφερε πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) έπιασε αρκετούς αθλητές να έχουν κάνει λήψη φαρμάκων που ενισχύουν την απόδοση, αλλά αντί να τους τιμωρήσει τους μετέτρεψε σε πληροφοριοδότες του.

Ο WADA είναι «ενήμερος για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου αθλητές που είχαν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ τους δόθηκε άδεια να συνεχίσουν να αγωνίζονται για χρόνια, ενώ ενεργούσαν ως “μυστικοί πράκτορες” της USADA, χωρίς να ενημερώνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό και χωρίς καμία διάταξη που να επιτρέπει μια τέτοια πρακτική».

Οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται παράλληλα σε διαμάχη σχετικά με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η WADA δεν προχώρησε στο να τιμωρήσει 23 Κινέζους κολυμβητές για φερόμενη λήψη ενός απαγορευμένου στεροειδούς κατά τη διάρκεια εγχώριων αγώνων. Το διεθνές όργανο κατηγόρησε την USADA για υπέρβαση της διακιοδοσίας της και για τη διατύπωση ισχυρισμών που ο πρόεδρος της WADA, ο Πολωνός Ουιτόλντ Μπάνκα, περιέγραψε ως «πολιτικά υποκινούμενους».

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της USADA, Τράβις Τάιγκαρτ, χαρακτήρισε τη μετατροπή των παραβατών σε πληροφοριοδότες «ένα αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγαλύτερα, συστημικά προβλήματα».

«Εάν έχετε πράκτορες ή άλλους που θηρεύουν αθλητές και διακινούν, νομίζω ότι είναι απολύτως κατάλληλο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι διεθνείς κανόνες επιτρέπουν σε παραβάτες να μειώνουν την περίοδο αποκλεισμού τους εάν συνεργαστούν στην έρευνα σε βάρος άλλων υπόπτων για ντόπινγκ, αλλά δεν αναφέρουν τίποτα για την πλήρη απαλλαγή τους από τη δίωξη και το να τους επιτραπεί να αγωνιστούν κανονικά, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο WADA είπε στο Reuters ότι έδωσε εντολή στην USADA να διακόψει τη συγκεκριμένη πρακτική, όταν ενημερώθηκε σχετικά το 2011.

Ο WADA αρνήθηκε να ταυτοποιήσει τα τρία άτομα που χρησιμοποιήθηκαν ως πληροφοριοδότες από την αμερικανική υπηρεσία, κατόπιν σχετικής παραίνεσης του USADA λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους. Οι επιδόσεις τους δεν ακυρώθηκαν ποτέ, παρόλο που ένας από τους παραβάτες είχε σχετικά υψηλό προφίλ στον αθλητισμό, πρόσθεσε η διεθνής υπηρεσία.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε μετά το δημοσίευμα, η διεθνής υπηρεσία κατηγόρησε την USADA για «σαφή παραβίαση» και πρόσθεσε περισσότερες πληροφορίες για τον υψηλού προφίλ πληροφοριοδότη, λέγοντας ότι ήταν «ένας αθλητής ελίτ που αγωνίστηκε σε προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων και σε διεθνείς διοργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πώς πρέπει να νιώθουν άλλοι αθλητές γνωρίζοντας ότι αγωνίζονταν καλή τη πίστη εναντίον εκείνων που ήταν γνωστό στην USADA ότι εξαπάτησαν;» ανέφερε η δήλωση, κατηγορώντας την αμερικανική υπηρεσία για υποκρισία στην κριτική της για την υπόθεση των Κινέζων κολυμβητών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ έκανε δεκτές τις εξηγήσεις της κινεζικής υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ, η οποία ανέφερε ότι τα θετικά τεστ προκλήθηκαν από μόλυνση της κουζίνας και αρνήθηκε να τιμωρήσει τους αθλητές.

Ο USADA απάντησε λέγοντας ότι η WADA πραγματοποιεί «απελπισμένες και επικίνδυνες προσπάθειες να συκοφαντήσει άλλους, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριοδοτών, αντί να απαντά σε βασικές ερωτήσεις» για τους Κινέζους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα