ΑΘΗΝΑ
00:39
|
22.09.2024
59 νέες ανεμογεννήτριες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, ενώ χιλιάδες δέντρα έχουν κοπεί και απειλείται χλωρίδα και πανίδα.
«Και όλα αυτά με μόνο κριτήριο τα κέρδη των εθνικών και πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων και κάποιων τοπικών εργολάβων»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» σήμερα, Παρασκευή, νωρίς το πρωί, αποκλείοντας τον δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου διαμαρτυρόμενη για την καταστροφή του Βερμίου.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, η «Αιολική Βερμίου» εντολοδόχος της Αμερικάνικης πολυεθνικής «Quantum Energy Partners», με τις πλάτες της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην εγκατάσταση 59 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 315 MW στο Βέρμιο.

Σ` αυτές πρέπει να προστεθούν και οι 41 ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ που έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2018 στο βουνό και άλλες 39 που έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγού.

Η «πράσινη ανάπτυξη» του Βερμίου δε σταματά εδώ αφού άδειες παραγωγού έχουν εξασφαλιστεί για εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έρχονται να καλύψουν πολλές χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ την καταστροφή έρχονται να συμπληρώσουν μεγάλα συνοδά έργα και η κατασκευή ενός Κέντρου Υψηλής Τάσης, αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Και προσθέτει: «Αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια η καταστροφή του Βερμίου θα είναι ολική και πολύπλευρη. Έχουν κοπεί ήδη χιλιάδες δέντρα για τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων χιλιάδες τόνοι μπετόν και σίδερο πληγώνουν μόνιμα το βουνό. Ένα μοναδικό βουνό με σπάνια βιοποικιλότητα, με 1035 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 είναι ενδημικά της Ελλάδας με 43 σπάνια βότανα, με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Με σπάνια πανίδα, Αρκούδα, Λύκος, Αλεπού, Αγριόγατα, Ασβός, Κουνάβι, Νυφίτσα, Νυχτερίδα, Αγριογούρουνο, Ζαρκάδι, Ελάφι, Λαγός, Λαγόγυρος, Σκίουρος».

Όπως τονίζουν, μάλιστα, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης πηγών που θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία κλπ.  Αλλαγή του μικροκλίματος και εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας, μόλυνση του εδάφους και του υπεδάφους από τις διαρροές των λιπαντικών, των αντιψυκτικών, από τα θαμμένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, από τα ευγενή μέταλλα, τις σπάνιες γαίες, τα υαλονήματα.

«Και όλα αυτά με μόνο κριτήριο τα κέρδη των εθνικών και πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων και κάποιων τοπικών εργολάβων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα