ΑΘΗΝΑ
01:45
|
20.09.2024
Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει μετά από την επιλογή του Ισραήλ να δολοφονήσει τον ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.
Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κοινή Ανακοίνωση της 8ης Αυγούστου από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων».

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει την έκκληση Ουάσιγκτον, Καΐρου και Ντόχας για επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων Χαμάς-Ισραήλ στις 15 Αυγούστου.

Όπως είναι γνωστό, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις σταμάτησαν μετά από την επιλογή του Ισραήλ να διαταράξει τις συνομιλίες δολοφονώντας τον πολιτικό αρχηγό της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου 2024 σε ξενώνα βετεράνων στην Τεχεράνη.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε λίγο μετά τις 20.00 στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, το υπουργείο ζητά «επειγόντως» να επιτευχθεί συμφωνία «σύντομα» στη βάση των αρχών που πρότεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και υιοθετήθηκε με την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη αποκλιμάκωσης και ειρήνης στην περιοχή» αναφέρει η ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τι έλεγε η ανακοίνωση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ

Η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν αργά το βράδυ της 8ης Αυγούστου οι ηγέτες ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ αναφέρει πως «έφθασε η ώρα» να υπάρξει «άμεση ανακούφιση» στο λαό της Γάζας, στους ομήρους και τις οικογένειές τους που υποφέρουν εδώ και καιρό.

Οι τρεις ηγέτες ασκούν πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, υπενθυμίζοντας ότι οι ομάδες διαπραγματευτών τους εδώ και «πολλούς μήνες δουλεύουν άοκνα» για να φτιάξουν το πλαίσιο συμφωνίας που είναι στο τραπέζι και «απομένουν μόνον οι λεπτομέρειες».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χρονοτριβές ή δικαιολογίες από καμία πλευρά για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι, να αρχίσει εκεχειρία και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία» ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στην ομάδα διαπραγματευτών να μεταβεί την επόμενη βδομάδα, και δη στις 15 Αυγούστου, στο σημείο που θα συμφωνηθεί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η Χαμάς από την πλευρά της δεν αντέδρασε επίσημα. Ανεπίσημα ωστόσο φαίνεται πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις καθώς νωρίτερα σήμερα το Sky News Arabia μετέδωσε πως η Χαμάς διαπραγματεύεται στο πρώτο κύμα ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων-Παλαιστινίων κρατουμένων την απελευθέρωση του ισοβίτη πολιτικού Μαρουάν Μπαργούτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα