ΑΘΗΝΑ
23:10
|
19.09.2024
Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το τελευταίο διάστημα έχει διπλωματικές εντάσεις με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ προχώρησε χθες, Πέμπτη, στο να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς αρκετών Νορβηγών διπλωματών, επιτείνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση από τον Μάιο που η Νορβηγία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε στο X ότι ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις οκτώ Νορβηγών διπλωματών που εργάζονταν στο γραφείο αντιπροσωπείας της Νορβηγίας στην Παλαιστινιακή Αρχή, κάνοντας λόγο για «αντιισραηλινή συμπεριφορά της Νορβηγίας».

«Πρόκειται για μια ακραία πράξη που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό πληθυσμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντ. «Δείχνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιτίθεται ενεργά στις εργασίες για μια λύση δύο κρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η κίνηση κατά της Νορβηγίας ήταν «αδικαιολόγητη».

Ο Κατζ κατηγόρησε τη Νορβηγία ότι ακολουθεί μονόπλευρη πολιτική. «Η Νορβηγία επέλεξε να επιβραβεύσει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε.

«Όποιος μας επιτίθεται και ασκεί μονομερώς πολιτική εναντίον μας θα πληρώνει το τίμημα», διεμήνυσε.

Διαβάστε ακόμα:

Επιπλέον, τον Ιούνιο, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότησή της στην υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, κατά 100 εκατ. κορόνες (8,7 εκατ. ευρώ).

Η διαμάχη αφορά επίσης τη δικαστική υπόθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τριών ανώτερων ηγετών της Χαμάς. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον των πέντε ανδρών για κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Νορβηγία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν προσχωρήσει στην προσφυγή, την οποία ο Κατζ επέκρινε ως «αβάσιμη».

Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει διπλωματικές εντάσεις με το Ισραήλ.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσης φέτος το κράτος της Παλαιστίνης. Η Σλοβενία ​​έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις, ενώ το Βέλγιο συζητά το θέμα εκτενώς, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρεσβευτές όλων αυτών των χωρών — της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου — κλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά από τις ισραηλινές αρχές σε «συνομιλία επίπληξης».

Στο Δουβλίνο, ένας Ιρλανδός διπλωματικός αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι η πρεσβεία της Ιρλανδίας στο Τελ Αβίβ και το γραφείο της ιρλανδικής αντιπροσωπείας στη Ραμάλα έχουν προετοιμαστεί για πιθανές τιμωρητικές ενέργειες από το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν είχε την εικόνα ότι η διπλωματική αποστολή της χώρας του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ίδια ή παρόμοια μεταχείριση με εκείνη της Νορβηγίας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για πιθανές ισραηλινές ενέργειες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει να εργάζεται στη Δυτική Όχθη και ότι η εκεί λειτουργία της Irish Aid δεν θα διαταραχθεί.

Η Ιρλανδία εγκαινίασε τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα το 2000 και επί του παρόντος διατηρεί εκεί ένα εννεαμελές γραφείο εκεί με επικεφαλής από το 2022 τον Φέιλιμ ΜακΛάφλιν, πρώην πρέσβη της Ιρλανδίας στην Ινδία.

Ως μέρος της απόφασής της να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν, είπε ότι η Ιρλανδία θα αναβαθμίσει το γραφείο της στη Ραμάλα σε πρεσβεία και θα διορίσει πρεσβευτή, αν και δύο μήνες μετά δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν της χθεσινής ανακοίνωση σε βάρος της νορβηγικής διπλωματικής αποστολής στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει κινηθεί ενάντια στην ισπανική διπλωματία.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο, ο Κατζ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στο ισπανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων, λόγω του ότι η Ισπανία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα