ΑΘΗΝΑ
02:01
|
20.09.2024
Οι αυξανόμενες ενδείξεις μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκαλούν αυξήσεις των τιμών.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3,6% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 9 Αυγούστου λόγω των φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία εν μέσω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και των προοπτικών μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ανανεωμένες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή περιόρισαν την περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 79,57 δολάρια ανά βαρέλι στις 14.48 τοπική ώρα (1148 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 3,6% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 76,81 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 76,53 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 4,1% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 73,52 δολάρια το βαρέλι.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς για 176.000, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες για ύφεση και τροφοδότησε περαιτέρω τις ανησυχίες για τη ζήτηση στις αγορές πετρελαίου.

Τα αδύναμα στοιχεία ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει ενεργήσει πολύ αργά για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, ωθώντας ενδεχομένως την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Επιπλέον, η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο αναμένεται να στηρίξει τις ανοδικές κινήσεις των τιμών, καθώς μια μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων, επηρεάζοντας θετικά τη ζήτηση πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) αργά την Τετάρτη, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 3,7 εκατ. βαρέλια στα 429,3 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αγοράς για μείωση κατά περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, αμβλύνει τις ανησυχίες για την προσφορά στις αγορές και ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα