ΑΘΗΝΑ
08:40
|
20.09.2024
Ο Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι το διαδίκτυο δεν είναι «άνευ νόμου ζώνη».
Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν σε «υψηλό συναγερμό» καθώς η χώρα πλησιάζει στο Σαββατοκύριακο, μετά από αρκετές ημέρες βίαιων ταραχών στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Αυτή η αυξημένη επαγρύπνηση έρχεται μετά από μια σειρά μεγάλης κλίμακας αντιρατσιστικών διαδηλώσεων το βράδυ της Τετάρτης, που φάνηκε να περιορίζει τις ημέρες ακροδεξιάς βίας στην Αγγλία.

Μιλώντας για το θέμα, ο Starmer τόνισε τη σημασία της διατήρησης ισχυρών μέτρων ασφαλείας, δηλώνοντας: «Το μήνυμά μου προς την αστυνομία και όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των ταραχών είναι να διατηρηθεί αυτή η υψηλή επιφυλακή».

Ο Starmer πίστωσε την ταχεία επεξεργασία των ταραχοποιών στα δικαστήρια ότι έχει αποτρεπτική επίδραση στους πιθανούς ταραχοποιούς.

‘Οπως δήλωσε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς:

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η παρουσία των αστυνομικών στη θέση τους τις τελευταίες ημέρες και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήριά μας είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Όμως πρέπει να παραμείνουμε σε ύψιστη επιφυλακή ενόψει αυτού του Σαββατοκύριακου, διότι πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητές μας είναι ασφαλείς και προστατευμένες και ότι αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένες.

Ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Mark Rowley και τον Αναπληρωτή Βοηθό Επίτροπο Andy Valentine στη βάση Διοίκησης και Ελέγχου του Lambeth για μια ενημέρωση σχετικά με την αντίδραση της αστυνομίας στις δημόσιες διαταραχές.

Ο Στάρμερ αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς η ποδοσφαιρική σεζόν θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στο μείγμα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά φυσικά, όποια και αν είναι η πρόκληση, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έκανα συναντήσεις με την Cobra και για τον οποίο συζητούσα σήμερα τα σχέδια της αστυνομίας για το Σαββατοκύριακο».

Επίσης πρόσθεσε πως:

«Ναι, το ποδόσφαιρο προστίθεται στο μείγμα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά η εστίασή μας πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στην ασφάλεια και την προστασία των κοινοτήτων μας, και εκεί ακριβώς βρίσκεται».

Νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ο Στάρμερ απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν αποτελούν «ζώνη χωρίς νόμο».

Επισήμανε τις πρόσφατες διώξεις και καταδίκες ατόμων για διαδικτυακή συμπεριφορά, δηλώνοντας:

Αυτό είναι μια υπενθύμιση προς όλους ότι είτε εμπλέκεστε άμεσα είτε εμπλέκεστε εξ αποστάσεως, είστε ένοχοι και θα βρεθείτε ενώπιον των δικαστηρίων εάν έχετε παραβιάσει τον νόμο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να τροποποιήσει τους νόμους της για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο μετά το κύμα ακροδεξιών ταραχών που ξέσπασε σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, το οποίο προκλήθηκε από ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ταραχές, οι οποίες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε διάφορες πόλεις, έθεσαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον νόμο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ένα σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν από ευρέως διαδεδομένες διαδικτυακές αναρτήσεις που αναγνώριζαν ψευδώς ως μουσουλμάνο μετανάστη τον ύποπτο για την επίθεση με μαχαίρι στις 29 Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νεαρών κοριτσιών.

Αυτή η παραπληροφόρηση επέτρεψε στους ταραξίες να οργανωθούν και να υποκινήσουν τη βία, οδηγώντας σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ως απάντηση στη βία, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ανάγκη επανεξέτασης του νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Νικ Τόμας-Σάιμοντς δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει το πλαίσιο του νόμου.

Υπάρχουν προφανώς πτυχές του νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αλλαγές, αν χρειαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές αρχές επιβολής του νόμου ανέφεραν 595 συλλήψεις που σχετίζονται με την πρόσφατη έξαρση των δημόσιων ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) επιβεβαίωσε ότι οι συλλήψεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων βίαιων διαταραχών, κλοπών και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την αναταραχή, με το NPCC να αποκαλύπτει ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ακόμη ύποπτοι και θα συλληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο Στίβεν Πάρκινσον, διευθυντής της εισαγγελίας, υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής και ταχείας αντίδρασης των αρχών επιβολής του νόμου για την αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα