ΑΘΗΝΑ
11:21
|
20.09.2024
Χιλιάδες άνθρωποι στη Σερβία διαδήλωσαν στο Βελιγράδι ενάντια στα σχέδια εξόρυξης ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη.
Ακτιβιστές λένε ότι το ορυχείο θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην κοιλάδα Jadar της Σερβίας, όπου βρίσκεται το κοίτασμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι στη Σερβία διαδήλωσαν στο Βελιγράδι ενάντια στα σχέδια εξόρυξης ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη – μια κρίσιμη πρώτη ύλη για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναφέρει το BBC.

Ακτιβιστές λένε ότι το ορυχείο θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην κοιλάδα Jadar της Σερβίας, όπου βρίσκεται το κοίτασμα.

Η άδεια που χορηγήθηκε στον γίγαντα εξόρυξης Rio Tinto ανακλήθηκε το 2022 μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα, αλλά το έργο ξεκίνησε ξανά τον περασμένο μήνα μετά από δικαστική απόφαση και στροφή της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέμεινε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά πρωτόκολλα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα φώναζαν «Ρίο Τίντο φύγε από τη Σερβία» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν χαρίζουμε τη Σερβία» καθώς περνούσαν στην πόλη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας εκτιμά ότι μεταξύ 24.000 και 27.000 ατόμων συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατέλαβαν επίσης δύο από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης – με κάποιους να βρίσκονται ή να κάθονται στις γραμμές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε σε δήλωση ότι οι διοργανωτές «προειδοποιήθηκαν”»από την αστυνομία ότι οι ενέργειές τους «δεν ήταν σύμφωνες με το νόμο».

Ορκίστηκε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον «όλων των δραστών».

Οι ακτιβιστές θέλουν οι νομοθέτες να απαγορεύσουν οριστικά την εξόρυξη λιθίου και βορίου στη Σερβία, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μόλυνση της γης και του νερού.

Έδωσαν στην κυβέρνηση προθεσμία το Σάββατο για να εφαρμόσει την απαγόρευση.

Τον περασμένο μήνα, η Σερβία αποκατέστησε την άδεια της αγγλοαυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης Rio Tinto για την εξόρυξη του ορυκτού στην κοιλάδα Jadar στα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση της Σερβίας είπε ότι η προηγούμενη απόφαση να μπλοκάρει το έργο το 2022 «δεν ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα και το νόμο».

Η ΕΕ την χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα για τη Σερβία, καθώς και για την Ευρώπη».

Μιλώντας για το αναβιωμένο έργο Rio Tinto, η συν-αρχηγός του Πρασινοαριστερού Κινήματος Μπιλιάνα Ντζόρντζεβιτς είπε ότι οι ακτιβιστές «φοβούνται ότι η Σερβία θα θυσιαστεί για να παράσχει λίθιο για ηλεκτρικά οχήματα που σχεδόν κανείς στη Σερβία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειάζονται όλο και περισσότερο λίθιο για μπαταρίες, καθώς η μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων επιταχύνεται – και το έργο Jadar Valley του Rio Tinto 2,4 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να προσφέρει έως και τα εννέα δέκατα των τρεχουσών αναγκών λιθίου της Ευρώπης και να ανατρέψει την εταιρεία σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα