ΑΘΗΝΑ
01:51
|
20.09.2024
Η μέση αμοιβή ενός CEO του FTSE-100 ήταν 120 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μέσου Βρετανού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης, έδειξε έρευνα.
Ο Πασκάλ Σόριοτ της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca ήταν πιο ακριβοπληρωμένος CEO στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αφεντικά των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών απήλαυσαν αμοιβές ρεκόρ το 2023, με εννέα εταιρείες να τους προσφέρουν πακέτα άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών (12,75 εκατομμυρίων δολαρίων), αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, την ίδια ώρα που οι Βρετανοί εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς.


Η διάμεση αμοιβή για έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο εταιρείας του δείκτη FTSE-100 αυξήθηκε κατά 2,2% στα 4,19 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης του High Pay Center, αν και επεσήμανε ότι η αύξηση των αμοιβών των CEO είχε επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο Financial Times Stock Exchange 100 Index (FTSE 100) ή «Footsie», είναι ο δείκτης των 100 πιο κεφαλαιοποιημένων blue chips στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.


Η διάμεση αμοιβή ενός CEO του FTSE-100 ήταν 120 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μέσου Βρετανού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης, έδειξε η έρευνα.
Οι οδηγοί τραίνων και οι οικογενειακοί γιατροί είναι μεταξύ των εργαζομένων στη Βρετανία που διεκδικούν φέτος καλύτερους μισθούς ή όρους εργασίας.


«Η αύξηση της μέσης αμοιβής των Διευθύνοντων Συμβούλων προκύπτει από έναν μικρό αριθμό εταιρειών που παρέχουν πραγματικά μεγάλα μπόνους παρά μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις διοικήσεις», δήλωσε ο Λουκ Χίλντγιαρντ, διευθυντής του High Pay Centre.


Ο Χίλντιαρντ πρόσθεσε ότι η Βρετανία είχε «μια επιχειρηματική κουλτούρα που θέτει τα συμφέροντα των επενδυτών πάνω από τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και άλλους ενδιαφερόμενους».


Σύμφωνα με το Reuters, οι αμοιβές στελεχών στις κορυφαίες εταιρείες της Βρετανίας έχουν προκαλέσει την οργή ορισμένων μετόχων τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να επικρίνουν το χάσμα μεταξύ των μέσων αποδοχών των εργαζομένων και της αμοιβής των Διευθύνοντων Συμβούλων.


Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν το να δοθεί στα διοικητικά συμβούλια μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την πληρωμή κορυφαίων διευθυντών, για να ανακόψουν το «brain drain» «ταλαντούχων» διευθυντών σε χώρες όπου οι αμοιβές τους δεν αποτελούν ζήτημα, προσθέτει το ειδησιογραφικό πρακτορείο.


Ο πιο ακριβοπληρωμένος Βρετανός Διευθύνων Σύμβουλος για το 2023 ήταν ο Πασκάλ Σόριοτ της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ο οποίος κέρδισε 16,85 εκατομμύρια λίρες, ανακοίνωσε το High Pay Center.

Επόμενος ήταν ο Έρικ Ένγκστρομ του ομίλου πληροφοριών και αναλύσεων RELX με 13,64 εκατομμύρια λίρες, έδειξε η έρευνα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα