ΑΘΗΝΑ
04:56
|
20.09.2024
Για πυρηνική τρομοκρατία κάνει λόγο η Μόσχα αναφέροντας συνεχείς προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να πλήξουν τον σταθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις φλόγες τυλίχθηκε ο πύργος ψύξης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετά από επίθεση ουκρανικού drone, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του εργοστασίου Γεβγκένιγια Γιασίνα.

«Ο πύργος ψύξης έχει καεί ολοσχερώς, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης», σύμφωνα με τη Ρωσίδα αξιωματούχο, που προσθέτει ότι η λειτουργία του εργοστασίου δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά, καθώς έκλεισε άμεσα.

«Αλλά από την άποψη της ακεραιότητας του σταθμού και των αρχών της πυρηνικής ασφάλειας για τις οποίες μιλά συνεχώς ο επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, η φωτιά στον πύργο ψύξης αποτελεί άμεση παραβίαση της ακεραιότητας του σταθμού», επεσήμανε η Γιασίνα.

Η επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας, ανέφερε σε δήλωσή της η ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom.

«Εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι το σημερινό χτύπημα είχε στόχο εξοπλισμό του εργοστασίου απαραίτητο για τη διατήρηση του νερού ψύξης στα στάνταρ επίπεδα. Ως εκ τούτου, αυτή η επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας για λογαριασμό των ουκρανικών αρχών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Rosatom προσθέτει ακόμα ότι εδώ και πολύ καιρό το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί συστηματικά επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και την πόλη Ενεργκοντάρ. «Μια μαζική επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με τη χρήση drones στην πόλη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων, το ένα από τα οποία σοβαρά, ενώ τον Ιούνιο, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε χτύπημα εναντίον ενός σταθμού περιβαλλοντικής ραδιολογικής παρακολούθησης του εργοστασίου», αναφέρει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα