ΑΘΗΝΑ
01:39
|
20.09.2024
Δύσκολη η κατάσταση σε Νταού, Μαραθώνα, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, Πεντέλη. Ελαφρύς τραυματισμός πυροσβέστη στο Νέο Βουτζά.
Από τη φωτιά στη ΒΑ Αττική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει απόψε, για δεύτερο βράδυ, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής και πλέον έχει επεκταθεί στο Πεντελικό όρος, μπαίνοντας σε οικισμούς της Παλιάς και Νέας Πεντέλης, σε Βριλήσσια και στο Άνω Σούλι απειλώντας τις γύρω κατοικημένες περιοχές.

Το τεράστιο πύρινο μέτωπο έκανε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζώα, σπίτια και περιουσίες, υποθηκεύοντας το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής για τις επόμενες δεκαετίες.

Μήνυμα 112 για απομάκρυνσή τους προς το κέντρο του Γέρακα και τη Λεωφόρο Μαραθώνος έλαβαν απόψε μετά τις 20.000 οι κάτοικοι της περιοχής Δέση Γέρακα.

Βριλήσσια: Φωτιά σε επιχείρηση με χρώματα και σε εργοστάσιο ξυλείας

Μπαράζ εκρήξεων καταγράφηκε γύρω στις 20.00 στο τέρμα της οδού Κλεισθένους στα Βριλήσσια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φλόγες έφτασαν σε επιχείρηση με χρώματα, χημικά και μονωτικά υλικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο.

Νωρίτερα, σε κοντινή απόσταση, παραδόθηκε στις φλόγες και ένα εργοστάσιο ξυλείας, στο οποίο υπήρχαν επίσης πολλά εύφλεκτα υλικά.

Τραυματισμός πυροσβέστη στο Νέο Βουτζά

Μετά τις 18.40 αναφέρθηκε πως στο Νέο Βουτζά κάηκαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής ενώ υπέστη ελαφρά τραύματα ένας πυροσβέστης.

Ο πυροσβέστης που υπέστη εγκαύματα στα άνω και κάτω άκρα, αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαραθώνα και μετά μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αττικής. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα β΄ βαθμού χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την υγεία του.

Μετά τις 20.00 αναφέρθηκαν μεγάλες εστίες φωτιάς σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα, στο Άνω Σούλι.

Τα πύρινα μέτωπα μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα, από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

Φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που συνέλεξε περνώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί, πάνω από την Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 καταγράφουν σε υψηλή ανάλυση τις φωτιές που έγιναν στάχτη από την πύρινη λαίλαπα στην Βορειοανατολική Αττική.

Μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εκδήλωσή της (ως σήμερα το μεσημέρι) εκτιμάται πως έγιναν στάχτη ή επηρεάστηκαν από τα πύρινα μέτωπα περίπου 100.000 στρέμματα.

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε απόψε η είδηση πως ξέσπασε πυρκαγιά και στην Τερψιθέα της Άνω Γλυφάδας σε δασική έκταση της περιοχής.

Τι είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης  σε ενημέρωση που έκανε στις 18.17 το απόγευμα χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση στη Β.Α. Αττική γιατί δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε Νταού, Μαραθώνα, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, Παλιά και Νέα Πεντέλη. Καλύτερη η κατάσταση σε Αφίδνες και Καλέντζι .

Βασίλης Βαθρακογιάννης

Όπως τόνισε, συνολικά στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες, με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.
Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.
Τόνισε πως η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά λόγω πυκνών καπνών και της διασποράς τους. Πρόσθεσε επίσης πως έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων των περιοχών.  

Ανακοίνωσε πως επίσης πως νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Αναφέρθηκε στη βοήθεια από το εξωτερικό που αναμένεται σήμερα και αύριο για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Πάτημα Βριλησσίων

Ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε μετά τις 18.00 το απόγευμα πως η φωτιά μπήκε στο Πάτημα Βριλησσίων η μεγάλη φωτιά με τους πυροσβέστες να δίνουν τη μεγάλη μάχη στην λεωφόρο Αναπαύσεως όπου καίγεται εργοστάσιο επίπλων της περιοχής που είναι από την πλευρά της Πεντέλης, όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου.

Απόψε μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Διονύσου

Νωρίς το απόγευμα, μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Διονύσου να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Θησέως με κατεύθυνση την Κηφισιά.

Φωτιά και στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Πεντέλης

Μετά τις 5.00 το απόγευμα άρχισε να καίγεται και ο περίβολος στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης.

«Δυστυχώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων», γράφει το meteo.gr σε ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιεύοντας και φωτογραφία που δείχνει ότι η φωτιά έχει μπει στις εγκαταστάσεις.

Η κατάσταση στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης είναι επίσης δύσκολη καθώς μετά τις 17.00 άρχισε να καίγεται μέρος του περιβάλλοντος χώρου.

Ρεπόρτερ της ΕΡΤ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων που ξεκίνησε μετά τις 18.00 τόνισε πως η περιοχή γύρω και μέσα στον περίβολο του Αστεροσκοπείου ήταν γεμάτη μαύρους καπνούς.  Ανέφερε επίσης πως σημειώθηκε φωτιά σε ορισμένες παρακείμενες κατοικίες που σβήστηκε από τους πυροσβέστες που είναι στην περιοχή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

«Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σύντομη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Καλή δύναμη εδώ πέρα στην υπηρεσία, καλή δύναμη σε όλη την Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε.

Τον Στέφανο Κασσελάκη συνόδευαν ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Καραμέρος.

Και ο Γκιόκας του ΚΚΕ στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, επισκέφτηκε νωρίτερα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς σε περιοχές της Αττικής και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διατεθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και να μην απειλήσει νέες περιοχές.

Ο Γιάννης Γκιόκας ζήτησε επίσης να υπάρχει διαρκής ενημέρωση από την ηγεσία του Κέντρου, ώστε οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ήδη βρίσκονται στα μέτωπα της πυρκαγιάς, να συνδράμουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι η Πυροσβεστική και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μεσημέρι, τα κυριότερα μέτωπα είναι για την ώρα:

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.

Μετά τις 16:30 εστάλη μήνυμα εκκένωσης για το Καλέτζι Μαραθώνα. Την ίδια ώρα μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στο Διόνυσο. Αναφορές για σημαντικές αναζωπυρώσεις νωρίς το απόγευμα ήρθαν και από τη Διώνη και την Ανατολή, ενώ η κατάσταση παραμένει προβληματική και στο Ζούμπερι και την Καλλιτεχνούπολη.

Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το υπουργείο Άμυνας, νωρίς το απόγευμα, ανακοίνωσε τη διάθεση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας (πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL -215/415 CANADAIR και ελικόπτερα CH – 47D CHINOOK), στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Σε αυτές τις προσπάθειες συνδράμει και η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), που συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» υπό τις οδηγίες του διοικητή της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα.

Ο διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία από το πεδίο με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του αξιωματικού- συνδέσμου.

Μεταξύ αλλων αναφέρεται ότι η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, (από το βράδυ της Κυριακής ως τις πρωινές ώρες σήμερα) αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε περί τις 2 π.μ. σήμερα στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με 2 ομάδες «Δευκαλίων» και 6 ομάδες «Ξενοκράτη».

Επίσης από σήμερα η ΔΙΚΑΦΚΑ συνδράμει με αριθμό λεωφορείων και δικύκλων στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ ενισχύει τις περιπολίες της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει για επιτήρηση 422 στελέχη και 211 οχήματα που εκτελούν περιπόλους που διέρχονται από ορεινούς όγκους σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ έχουν επανδρώσει 7 φυλάκια με 25 άτομα προσωπικό και 13 οχήματα.

Καίγονται σπίτια και οχήματα σε Νέα Πεντέλη και Άνω Βριλήσσια

Στην πλευρά της Νέας Πεντέλης, η φωτιά έχει μπει στον οικισμό και καίει σπίτια και αυτοκίνητα. Μήνυμα για εκκένωση έχει σταλεί προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης και του Πατήματος Χαλανδρίου, το οποίο λίγο πριν τις 15:00 αναφέρθηκε πως έφτασαν οι φλόγες από την οδό Αναπαύσεως. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε πως φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους και στην περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης, αλλά και στα Άνω Βριλήσσια.

Μετά τις 16:00 ξεκίνησαν να μεταδίδονται πλάνα από κατοικίες που καίγονταν πλέον στα Βριλήσσια, ενώ η φωτιά έκαιγε ήδη σπίτια στη Νέα Πεντέλη, με την πυρκαγιά να χαρακτηρίζεται πλέον ευρέως ως «αστική».

«Βρέχει στάχτες από χθες (σ.σ. Κυριακή). Τα παράθυρα, οι πόρτες… όλα είναι ερμητικά κλειστά. Αν έρθει εδώ η φωτιά καήκαμε όλοι».

μαρτυρία από τα Βριλήσσια στο Κοσμοδρόμιο

Παράλληλα, η φωτιά δοκιμάζει την τοποθεσία «μαρμαράδικα», πλησίον του νεκροταφείου, όπου καίγονται επιχειρήσεις και όπου μετά τις 17:00 εμφανίστηκε ξανά, ελλείψει πυροσβεστικών, ένας «Αίαντας», μια «Αύρα» της ΕΛΑΣ που χρησιμοποιείται κατά διαδηλωτών.

Εκκενώνεται το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Λίγο πριν τις 15:30 ξεκίνησε να εκκενώνεται το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανογλειο – Αμαλια Φλεμιγκ» στα Μελίσσια, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επέκταση ενός απειλητικού μετώπου στην πλευρά του Καπανδριτίου (Κιούρκα).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κάηκαν από χθες σπίτια στον Βαρνάβα και στο Καλέντζι Μαραθώνα, ενώ τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έως τις 4 τα ξημερώματα αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν, ενώ διατηρεί στην περιοχή, 380 αστυνομικούς με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Στις 12 το μεσημέρι στάλθηκαν, από το 112, δύο μηνύματα για εκκένωση των περιοχών Σουφάνι Μαραθώνας και Ερυθρός Νέας Μάκρης, ενώ λίγα λεπτά μετά τη 1 ειδοποιήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι.

Στις 10 το πρωί μήνυμα προς τους κατοίκους για εκκένωση στάλθηκε στην Καλλιτεχνούπολη.

Μήνυμα που στάλθηκε από το 112, στις 09:25 το πρωί, καλεί τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Χθες το απόγευμα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Βόθωνας, Καλέντζι, Πουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς, ενώ αργότερα μήνυμα εκκένωσης στάλθηκε και στους κατοίκους της Ραπεντώσας.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Στην εκκένωση της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης προχώρησαν οι Αρχές. Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια, ενώ λίγο μετά τις 9 εκκένωση διατάχθηκε και για το Νταού Πεντέλης.

Παράλληλα οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, νωρίς το πρωί, ανέφερε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», τόνισε ο κ.  Βαθρακογιάννης.

Βοήθεια στέλνει η Κύπρος

Η Κύπρος ανταποκρινόμενη σε αίτημα που απηύθυνε το πρωί η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε πολυμελή αποστολή για να αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα.

«Κυψέλη, Ευελπίδων ώρα 15.00. Μόλις κλείσαμε τις μπαλκονόπορτες. Η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη», δήλωσε αναγνώστρια στο Κοσμοδρόμιο.

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Γύρω στις 17:00 και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει να πέφτει το σκοτάδι ανακοινώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Σχεδόν παράλληλα, ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού με τη Γαλλία να στέλνει ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα εξοπλισμένο με πυροσβεστικό κάδο που θα φτάσει απόψε, η Ιταλία με δυο αεροπλάνα Καναντέρ που υπολογίζεται πως θα φτάσουν αύριο το πρωί και η Τσεχία με 75 πυροσβέστες, 25 οχήματα, 9 υδροφόρα που αναμένεται να φτάσουν αύριο. Βοήθεια αναμένεται να αποστείλουν και η Ισπανία και η Τουρκία.

Η πολιτική ηγεσία

Λόγω της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

«Η σκέψη μας είναι στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που δοκιμάζονται, καθώς και στις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης. Κάθε καλοκαίρι χάνουμε τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις “ασκήσεις πανικού” προς τον λαό της πρωτεύουσας και την προκλητική επίκληση των “κλιματικών αλλαγών” για να δικαιολογήσει την εμπρηστική πολιτική της. Έστω την ύστατη ώρα να διαθέσει όλες τις δυνάμεις, επίγειες και εναέριες και να εκπονήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που πλέον βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό», αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) και προσθέτει:

«Από την πρώτη ώρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την ΚΝΕ να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να μην καούν άλλες λαϊκές περιουσίες, να περιοριστεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή».

«Όλοι στη μάχη για τη ζωή του λαού» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΑ.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Ελληνική Λύση:

«Η ανατολική Αττική έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, με τις οποίες διατυμπάνιζε τα “εξελιγμένα συστήματα” δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Η αλήθεια είναι ότι με τη ΝΔ η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο “αποτεφρωτήριο”», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «η κυβέρνηση εάν ήταν “απλώς ανίκανη” να προστατεύσει την φύση και τις περιουσίες των Ελλήνων, θα έπρεπε ήδη να έχει νομοθετήσει την πλήρη απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις καμένες εκτάσεις, με αναδρομική ισχύ για το σύνολο της επικράτειας. Άπαξ και δεν το κάνει, τότε γίνεται συνεργός σε ένα απεχθές έγκλημα, από το οποίο “συμπτωματικά” ωφελούνται οι αδηφάγοι ολιγάρχες της ενέργειας. Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μονόδρομος, πριν καεί και το τελευταίο δέντρο στην Ελλάδα».

Κλείνει το λιμάνι της Ραφήνας – Στο Λαύριο τα πλοία

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη και εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βορειοανατολική Αττική, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), όλοι οι σημερινοί προγραμματισμένοι κατάπλοι και απόπλοι επιβατηγών πλοίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας, θα εκτρέπονται προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα