ΑΘΗΝΑ
22:02
|
19.09.2024
Έχουν προηγηθεί υποβαθμίσεις και από τους οίκους αξιολόγησης Moody's και S&P.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ την Τρίτη, επικαλούμενη τον αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα. Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s και S&P Global, υποβάθμισαν επίσης την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το έτος, επικαλούμενοι αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το Ισραήλ σε «Α» από «Α+» και διατήρησε την προοπτική αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση.

«Κατά την άποψή μας, η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2025 και υπάρχουν κίνδυνοι να επεκταθεί σε άλλα μέτωπα. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή υποδομών και μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο Fitch τόνισε επίσης το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος του Ισραήλ ως κάποιους από τους κύριους λόγους για την υποβάθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, σχολίασε στο X (πρώην Twitter) την Τρίτη την υποβάθμιση ως «φυσική» δεδομένων των «γεωπολιτικών κινδύνων» που δημιουργεί ο «μακρύτερος και ακριβότερος» πόλεμος στην ιστορία της χώρας. Δεσμεύτηκε επίσης να διαχειριστεί την οικονομία «σωστά και υπεύθυνα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Γιάιρ Γκολάν, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η υποβάθμιση, σε συνδυασμό με το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, «θα βλάψει την τσέπη κάθε» πολίτη αυξάνοντας το κόστος ζωής. Σε μια ανάρτηση στο X, ο Γκολάν περιέγραψε τον Σμότριτς ως έναν «ανώριμο υπουργό που δεν καταλαβαίνει τίποτα για την οικονομία».

Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο ή δαπανηρό για μια χώρα να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της.

Ο Fitch είναι ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης των ΗΠΑ που υποβάθμισε το Ισραήλ. Τον Φεβρουάριο, ο Moody’s μείωσε την αξιολόγησή του για τη χώρα σε «A2» και διατήρησε την προοπτική αρνητική. Τον Απρίλιο, η S&P Global μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εβραϊκού κράτους σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε «A+» από «AA-» και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «A-1» από «A-1+».

Η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά 21,6% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους σε μια από τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις στην ιστορία της χώρας. Η οικονομία ανέκαμψε, ωστόσο, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ανάπτυξη 14,1% σε τριμηνιαία βάση.

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό στα τέλη Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα