ΑΘΗΝΑ
19:45
|
15.11.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν για μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και η Ρωσία.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Ελβετός ομόλογός του, Ιγνάσιο Κάσις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελβετίας συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να θέσουν τα θεμέλια για μια δεύτερη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη της Ουκρανίας», στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Ρωσία, ανέφερε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στους ιστοτόπους των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών τη Δευτέρα.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής που φιλοξένησε η Ελβετία τον Ιούνιο βασίστηκε κυρίως στη «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου, η οποία απαιτούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από όλα τα εδάφη που διεκδικούσε η Ουκρανία. Η Μόσχα απέρριψε το σχέδιο ως «αποκομμένο από την πραγματικότητα».

Η διάσκεψη αγνοήθηκε από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία υποστήριξε ότι η απουσία της Ρωσίας στη διάσκεψη καθιστούσε άσκοπη οποιαδήποτε συζήτηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ενώ η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην πρώτη διάσκεψη, η παγκόσμια πλειοψηφία θέλει τη Μόσχα στο τραπέζι του Νοεμβρίου στην προγραμματισμένη δεύτερη συνδιάσκεψη.

«Η επίτευξη ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών», ανέφερε η κοινή δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, και του Ελβετού ομολόγου του, Ιγνάσιο Κάσις.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν τη μεταξύ τους επαφή και συνεργασία για να δημιουργήσουν «τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και όλοι οι σχετιζόμενοι παγκόσμιοι παράγοντες», ανέφερε η δήλωση.

Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν θέσεις από την ειρηνευτική διάσκεψη του Ιουνίου, στην οποία ζητήθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων και των εγκαταστάεων πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι μια προσπάθεια για το Κίεβο, «με τη βοήθεια των δυτικών κυρίων του», να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση. «Αλλά πώς μπορούμε να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις με εκείνους που πραγματοποιούν αδιάκριτα χτυπήματα σε αμάχους, μη στρατιωτικές υποδομές ή προσπαθούν να απειλήσουν εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας;» είπε ο Πούτιν σε συνάντηση ανώτατου επιπέδου χθες, Δευτέρα.

Το Κίεβο εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή εισβολή στη ρωσική περιοχή την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη επίθεση αυτού του είδους από την αρχή της σύγκρουσης. Δύο επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκάλεσαν ζημιές στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, καταστρέφοντας έναν από τους πύργους ψύξης, ανέφερε η Rosatom το βράδυ της Κυριακής.

Η επίθεση στο έδαφος της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από το Ντονμπάς, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν έδαφος από τη Ρωσία εδώ και μήνες, σχολίασε επιπλέονε ο Πούτιν. Χτυπώντας την περιοχή του Κουρσκ, το Κίεβο επιχείρησε να χτυπήσει το ηθικό του ρωσικού πληθυσμού, είπε, προσθέτοντας ότι η εισβολή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Επικοινωνία Σολτς-Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα