ΑΘΗΝΑ
23:31
|
19.09.2024
Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν και οι δύο οι εργαζόμενοι να κάθονται ήσυχα και να το βουλώνουν και γελούν ανοιχτά μ’ αυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυση κατέθεσε απόψε σε ομοσπονδιακό εργατοδικείο το αμερικανικό Συνδικάτο Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία, UAW,  εναντίον του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ και του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ με την κατηγορία πως αμφότεροι έκαναν εναντίον των εργαζομένων «απόπειρες εκφοβισμού» και απειλή σε βάρος τους.

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Ντ. Τραμπ στον Ίλον Μασκ στο πλαίσιο συνομιλίας που είχαν χτες στην πλατφόρμα Χ για περίπου δύο ώρες.

«Βλέπω τι κάνετε. Φτάνετε, ρωτάτε “Μήπως θέλετε να παραιτηθείτε;” και εκείνοι ξεκινούν απεργία» είπε ο Τραμπ στον συνομιλητή του. Και πρόσθεσε: «Εκείνοι απεργούν και εσείς λέτε: “Καλά λοιπόν, απολύεστε όλοι. Απολύεστε όλοι”».

Το συνδικάτο εξήγησε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον «των επαίσχυντων δισεκατομμυριούχων Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ για τις παράνομες απόπειρές τους να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους εργαζομένους που κινητοποιούνται προχωρώντας σε συμφωνημένες, προστατευόμενες δράσεις, όπως είναι οι απεργίες».

«Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν επειδή απεργούν και η απειλή απόλυσης είναι παράνομη» πρόσθεσε το συνδικάτο, το οποίο έχει προσφέρει τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Προηγουμένως το ίδιο συνδικάτο στήριζε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν και οι δύο οι εργαζόμενοι να κάθονται ήσυχα και να το βουλώνουν και γελούν ανοιχτά μ’ αυτό. Είναι αποκαρδιωτικό, παράνομο και απολύτως προβλέψιμο από αυτούς τους δυο παλιάτσους» είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου, ο Σον Φέιν.

Ο Μασκ είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ, της SpaceX και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Στο παρελθόν επικρίθηκε επειδή παρεμπόδιζε τον συνδικαλισμό των υπαλλήλων του σε όλον τον κόσμο. Αφού εξαγόρασε την πλατφόρμα Twitter (νυν Χ), προχώρησε σε μαζικές απολύσεις ενώ στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα απολυθεί «πάνω από το 10%» του εργατικού δυναμικού της Tesla σε όλον τον κόσμο, δηλαδή τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι.

Πολλές μηνύσεις έχουν κατατεθεί επίσης στην Καλιφόρνια από πρώην εργαζομένους στην SpaceX που κατήγγειλαν «αντίποινα» εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντίποινα πήραν τη μορφή απόλυσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα