Με όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να κρατούν την ανάσα τους αναμένοντας την απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, το Ιράν απέρριψε, σήμερα Τρίτη, τις εκκλήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσύρει την απειλή του κατά του Ισραήλ.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών από την Τεχεράνη, το αίτημα των τριών ευρωπαϊκών χωρών «στερείται πολιτικής λογικής και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για «δημόσια και πρακτική υποστήριξη» του Ισραήλ.
Οι τρεις χώρες «δεν διατύπωσαν καμία αντίρρηση για τα διεθνή εγκλήματα» του Ισραήλ και «ζήτησαν με αυθάδεια από το Ιράν να μην απαντήσει στην παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα.
Τέλος, ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι «η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η εκτεταμένη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών κυβερνήσεων στο Σιωνιστικό καθεστώς είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την περιφερειακή επέκταση της κρίσης», και κάλεσε τις δυτικές πρωτεύουσες «να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ενάντια στην επίθεση στη Γάζα και την ισραηλινή πολεμική μηχανή».
Ο Σολτς και ο Στάρμερ είχαν επίσης ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον νέο Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ανέφεραν οι κυβερνήσεις τους.
Χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας αποκλιμάκωση. «Καλούμε το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από επιθέσεις που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων», ανέφεραν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πεζεσκιάν να απόσχει από την επίθεση στο Ισραήλ, λέγοντας ότι ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος, τού ζήτησε «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψει μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση», εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας περιφερειακής πυρκαγιάς στη Μέση Ανατολή» και τόνισε ότι «η σπείρα της βίας στη Μέση Ανατολή πρέπει να σπάσει τώρα».
Jeff Flake, the US Ambassador to Turkey, said that Ankara still believes that the tension between Israel, Iran, and the Lebanese Hezbollah movement will not escalate into a full-scale war, Reuters reported. pic.twitter.com/GPasAhVQP7
— Alexander Constantin (@AlexCoh) August 13, 2024
Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να παρέμβει κατευναστικά στο Ιράν
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Τουρκία και άλλους συμμάχους που έχουν δεσμούς με το Ιράν να το πείσουν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
«Ζητάμε από όλους τους συμμάχους μας που έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ιράν να παρέμβουν για να αποκλιμακωθεί η ένταση, και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία», ανέφερε ο Τζεφ Φλέικ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, χθες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά τόνισε πως η κατάσταση στη Γάζα είναι «πολύ δύσκολη», με τη ρητορική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ να δυσκολεύει την Τουρκία να παίξει ρόλο συνομιλητή.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένουν τεταμένες το τελευταίο διάστημα, λόγω της συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400 που οδήγησε στις αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα των F-35.
Ωστόσο, ο Φλέικ είπε ότι πιστεύει πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τώρα «σε καλύτερο σημείο από ό,τι ήταν εδώ και καιρό» και υπογράμμισε τον «χρήσιμο ρόλο» που έπαιξε η Άγκυρα στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας από τον Ψυχρό Πόλεμο στις αρχές Αυγούστου.