ΑΘΗΝΑ
23:42
|
19.09.2024
Εγκρίθηκαν νέα κονδύλια καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα και προετοιμάζεται για την απάντηση από Ιράν και Χεζμπολάχ.
Ι ισραηλινό τανκ κάνει ελιγμούς στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας (φωτογραφία αρχείου)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν επιπλέον κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, παρά τις ανησυχίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Τρίτη, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε την πώληση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 50μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Boeing, προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς ή AMRAAM, πυρομαχικά τανκ 120 χλστ. και όλμους υψηλής εκρηκτικότητας.

Ορισμένες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να παραδοθούν, ενώ ελαφρύτερος εξοπλισμός όπως 33.000 οβίδες αρμάτων μάχης και έως και 50.000 φυσίγγια εκρηκτικών όλμων θα μπορούσε να παραδοθεί άμεσα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη ικανότητα αυτοάμυνας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι τα νέα όλα «θα βελτιώσουν την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές, θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας και θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στις περιφερειακές απειλές».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την αναμενόμενη απάντηση από το Ιράν και τον Λίβανο μετά τις δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που έχουν εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα ενός περιφερειακού πολέμου.

Παρότι με την διάθεση όπλων στο Τελ Αβίβ, φαινομενικά προετοιμάζονται για ευρεία σύγκρουση, οι ΗΠΑ επιμένουν πως εργάζονται για να αποφύγουν μια τέτοια κλιμάκωση.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε, χθες Τρίτη, ότι η ιρανική απάντηση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 40.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές και εμποδίζοντας τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας .

Οι επικριτές της απόφασης για διάθεση νέων πολεμικών κονδυλίων στο Ισραήλ, ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διακόψει τις μεταφορές όπλων, τονίζοντας ότι καθιστούν τις ΗΠΑ συνένοχες στην καταστροφή της Γάζας και την κλιμάκωση στην περιοχή.

Οι αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και διαπράττουν καταχρήσεις, όπως βασανιστήρια, απέτυχαν επίσης να σταματήσουν τη ροή των όπλων, παρά τις απαιτήσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας ότι οι στρατιωτικές μονάδες που κατηγορούνται αξιόπιστα για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκόπτονται από την υποστήριξη.

Μιλώντας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι στόχος της χώρας της στην περιοχή είναι να «χαμηλώσει τη θερμοκρασία». «Αυτό ξεκινά με την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για άμεση κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα», τόνισε.

Παρόλα αυτά οι επικριτές της αμερικανικής στήριξης στο Ισραήλ είναι σαφείς, τονίζοντας ότι αν ήθελαν οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να αναγκάσουν το Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, παρακρατώντας όπλα.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι σε μια φωτιά που θα μπορούσε να τυλίξει εκατομμύρια σε ολόκληρη την περιοχή», τονίζει ο Έντουαρντ Αχμέντ Μίτσελ, από το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR).

«Η ολοένα και πιο ανένδοτη ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι όχι μόνο σκοπεύει να συνεχίσει τη βάναυση γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά και να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο», τονίζει προσθέτοντας ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν να αφυπνιστεί στην πραγματικότητα: η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι ορθολογικός παράγοντας, δεν είναι σύμμαχος και προσπαθεί να παρασύρει το έθνος μας σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο Τζος Πολ, ο οποίος παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στη Γάζα, τονίζει ότι το Ισραήλ δεν έδωσε στις ΗΠΑ κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως απομακρύνεται από τη «βαρβαρότητα».

«Η έγκριση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες μεταφορές όπλων παρέχει ουσιαστικά στο Ισραήλ μια λευκή επιταγή για να συνεχίσει τις θηριωδίες του στη Γάζα και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στον Λίβανο», τονίζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα