Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, στη Χιλή, ξεκίνησαν απεργία από χθες, Τρίτη, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την αναπροσαρμογή των μισθών και τη συλλογική σύμβαση, με τον αγγλοαυστραλιανό κολοσσό BHP που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα.
Ενθαρρυμένοι από την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του χαλκού, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζητούν μεγαλύτερο κομμάτι κερδών (1% των μερισμάτων που λαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές) για τους 2.400 εργαζόμενους που εκπροσωπούν, μεγαλύτερα μπόνους, μείωση του χρόνου εργασίας και αποζημιώσεις που συνδέονται με τα συνολικά χρόνια εργασίας στο ορυχείο.
🔴Se inicia Huelga en el mayor yacimiento de cobre mundial: BHP y sindicato N°1 de Escondida no logran acuerdo.
— Centro de Estudios del Trabajo (@Cetra_Trabajo) August 13, 2024
👉El sindicato pedía distribuir en partes iguales entre todos los trabajadores el 1% de los dividendos entregados a los inversionistas extranjeros. ✊✊🇨🇱 pic.twitter.com/6aeqo4F9LH
Το ορυχείο Escondida στη βόρεια Χιλή διοχετεύει ετησίως στην αγορά περίπου το 5% της παγκόσμιας ποσότητας χαλκού, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ηλεκτρικές καλωδιώσεις έως επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Η BHP με έδρα την Αυστραλία, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο στο τεράστιο ορυχείο (57,5%) στο οποίο συμμετέχουν επίσης η αυστραλιανή Rio Tinto (30%) και η ιαπωνική Jeco (12,5%), ανακοίνωσε ότι μέρος των εργασιών θα συνεχιστούν καθώς το προσωπικό που δεν ανήκει στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων θα θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Παρόλα αυτά, οι μνήμες του 2017, όταν μια απεργία που κράτησε 44 ημέρες κόστισε στην εταιρεία 740 εκ. δολάρια, είναι νωπές και η παγκόσμια αγορά ελπίζει πως τα αυξημένα αποθέματα που υπάρχουν θα είναι αρκετά ώστε να μην κινδυνεύσει η επάρκεια σε χαλκό.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές του χαλκού έσπασαν το φράγμα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ενώ η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί έως και 2,5% μέχρι το τέλος του χρόνου, αύξηση που θα αφορά και τη Χιλή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου παραγόμενου χαλκού, ακολουθούμενη από το Περού, την Κίνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.