ΑΘΗΝΑ
23:22
|
19.09.2024
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο Πούτιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παλαιστίνη αναμένει πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία αυτό το φθινόπωρο με τη μορφή «της προσέγγισης», δήλωσε, μιλώντας στο TASS ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη δίωρη συνάντησή του, χθες Τρίτη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Άγκυρα, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αύριο, Πέμπτη, θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε πως με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν το όραμα των δύο πλευρών για το εγγύς μέλλον, κάνοντας λόγο για «στρατηγική σχέση» Παλαιστίνης-Ρωσίας.

«Συζητήσαμε επίσης σχετικά με την ομάδα BRICS και καταλήξαμε σε μια προφορική συμφωνία ότι η Παλαιστίνη θα κληθεί να παρευρεθεί στο φόρουμ με τη μορφή της “προσέγγισης””», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «θα μπορούσε να οργανωθεί μια συγκεκριμένη μορφή συνάντησης και να αφιερωθεί αποκλειστικά στην Παλαιστίνη, ώστε όλες οι χώρες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στην περιοχή», καθώς όλες είναι φιλικά διακείμενες προς την Παλαιστίνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Novo-Ogaryovo έξω από τη Μόσχα, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με πόνο και ανησυχία την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει τον λαό της.

«Όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα, δυστυχώς, ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τη και τον λαό της με τη χρήση όπλων. Αλλά αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη, σίγουρα είναι στο κέντρο τη προσοχής μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς.

Υπενθυμίζοντας τους μακροχρόνιους και σταθερούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο γενικότερα και με την Παλαιστίνη ειδικότερα, ο Πούτιν τόνισε πως οι ρίζες του Παλαιστινιακού προβλήματος «πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν και συνδέονται με την απροθυμία των διεθνών οργανισμών να ακολουθήσουν προηγούμενες αποφάσεις, πρωτίστως από τα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με το σχηματισμό και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε, τέλος, ότι η στάση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει. «Η στάση μας είναι σταθερή εδώ και πολύ καιρό και δεν εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση. Πιστεύουμε ότι για να εξασφαλιστεί μια διαρκής, αξιόπιστη και σταθερή ειρήνη στην περιοχή είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ και, πρωτίστως, να ιδρυθεί ένα πλήρες κράτος της Παλαιστίνης», υπογράμμισε.

Σήμερα η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αύριο θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του Αμπάς με τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Αμπάς, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου, θα επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Παλαιστίνη στην Αίθουσα της Τιμής μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά την ομιλία του.

Σημειώνεται ότι η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τις προηγούμενες επισκέψεις στην Τουρκία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Άγκυρα είναι επίσης σημαντική γιατί έρχεται μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν με στόχο τον Αμπάς, που έγιναν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

Στα τέλη Ιουλίου, απαντώντας σε κόμματα της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν πως «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επικρίνει» -με αφορμή την επίθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο- και τον κατηγόρησαν ότι δεν έχει καλέσει τον Αμπάς ή τον Χανίγια στην Τουρκία, ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας: «Ο κ. Αμπάς, που δεν ήρθε παρόλο που τον προσκαλέσαμε, πρέπει πρώτα να μας ζητήσει συγγνώμη. Τον καλέσαμε αλλά δεν ήρθε. Περιμένουμε, να δούμε αν θα έρθει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα