ΑΘΗΝΑ
04:30
|
20.09.2024
«Στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στην Αττική και όταν τελειώσουν τα δύσκολα να κοιτάξουν και προς τα εδώ», λένε οι τοπικές αρχές.
Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωπος με δύο φωτιές που καταπίνουν μεγάλες εκτάσεις εδώ και ημέρες παραμένει ο ορεινός όγκος του νομού Σερρών, με τη φωτιά στο όρος Όρβηλος να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 28η ημέρα, από τις 18 Ιουλίου, ενώ στο όρος Μενοίκιο η φωτιά καίει από τις 9 Αυγούστου.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, παρά μόλις σήμερα σηκώθηκε ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στο Μενοίκιο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι των δύο περιοχών, αλλά και ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του στη Voria.gr, στο όρος Όρβηλος τις τελευταίες ημέρες δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα οι φλόγες να έχουν καταπιεί περί τα 26.000 στρέμματα δάσους, ενώ πυκνές είναι και οι εκρήξεις από βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχουν διασκορπισμένα στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, η φωτιά από εκεί που απλά κάπνιζε, έχει πάρει ξανά διαστάσεις, περνώντας πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή εντοπίζεται πάνω από το Άγκιστρο, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων και εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσιος, προειδοποιώντας παράλληλα πως στην καμένη περιοχή δεν πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελς.

«Η νομοθεσία προστατεύει τα καμένα δάση όποτε εμείς θέλουμε να κηρυχθεί αναδασωτέα, να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στην Αττική και όταν τελειώσουν τα δύσκολα και πάψουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ζητάμε να κοιτάξουν και προς τα εδώ και να τη σβήσουμε επιτέλους αυτή τη φωτιά», υπογραμμίζει.

Στο όρος Μενοίκιο, η φωτιά καίει από τις 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζεται σε δύσβατο ορεινό σημείο σε μεγάλο υψόμετρο. Στο σημείο επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρο και μηχανήματα έργου. Μόλις σήμερα, δόθηκε εντολή να επιχειρήσει ένα ελικόπτερο, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σελίδα Forecast Weather Greece, όπου διακρίνεται ένα πύρινο μέτωπο από το χωριό Ορεινή Σερρών.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών

Εντωμεταξύ, σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά στο όρος Όρβηλος, προσανατολίζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών.

«Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική  καταστροφή» γράφει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Καρίπογλου.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Καρίπογλου εξήγησε πως με τη μηνυτήρια αναφορά «θα ζητήσουμε να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε οικολογική καταστροφή, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λέει ότι καίει μόνο χαμηλή βλάστηση στον Όρβηλο και αυτό είναι καλό γιατί ανακυκλώνεται το χαμηλό υπόστρωμα κάτω από τα δέντρα».

Αυτό που επιδιώκει ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, «να δούμε αν κάηκαν δέντρα ή όχι, αν έγινε οικολογική καταστροφή, πόση είναι η έκταση που κάηκε και γιατί δεν πέταξαν σχεδόν καθόλου εναέρια μέσα, δηλαδή γιατί αφέθηκε στην τύχη της η φωτιά. Κατά συνέπεια αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα