ΑΘΗΝΑ
21:07
|
16.09.2024
Ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται κατά 0,2%- σε ετήσια βάση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε ετησίως κατά 2,9% τον Ιούλιο, η βραδύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος μετρά τις μεταβολές στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών από την οπτική γωνία του καταναλωτή, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς για αύξηση 3% και επιβραδύνθηκε από την ετήσια αύξηση 3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Το ποσοστό δείχνει επίσης απότομη μείωση από την ετήσια αύξηση 9,1% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2022, η οποία ήταν η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 1981.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Ιούλιο και ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες της αγοράς. Το εν λόγω ποσοστό, ωστόσο, παρουσίασε επιτάχυνση από τον Ιούνιο, ο οποίος είχε μηνιαία μείωση 0,1%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.:

Ο δείκτης για τη στέγαση αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% της μηνιαίας αύξησης του δείκτη όλων των ειδών.

«Ο δείκτης ενέργειας παρέμεινε αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του μήνα, αφού είχε μειωθεί τους δύο προηγούμενους μήνες», προστίθεται. «Ο δείκτης για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, όπως και τον Ιούνιο».

Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ευθυγραμμιζόμενος επίσης με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά κερδίζοντας ελαφρώς ρυθμό από την αύξηση 0,1% τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, ευθυγραμμιζόμενος επίσης με τις προσδοκίες και επιβραδύνοντας από την ετήσια αύξηση 3,3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Στέγαση, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα

Ο δείκτης στέγασης σε ετήσια βάση παρουσίασε αύξηση 5,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Ο δείκτης για το ενοίκιο αυξήθηκε κατά 0,5% κατά τη διάρκεια του μήνα και ο δείκτης για το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών αυξήθηκε κατά 0,4%», ανέφερε το γραφείο.

Ενώ ο δείκτης της βενζίνης παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης του μαζούτ σημείωσε άνοδο 0,9%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης βενζίνης σημείωσε κατακόρυφη πτώση 2,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Ο δείκτης ηλεκτρικής ενέργειας, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα και ο δείκτης για το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο δείκτης ιατρικής περίθαλψης μειώθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες βούτηξε 1,1% τον περασμένο μήνα.

Μπάιντεν: Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές για 17 συνεχόμενους μήνες

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στη μείωση του κόστους για τα αμερικανικά νοικοκυριά.

«Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 3% και ο πυρήνας του πληθωρισμού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε το κόστος για τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με τους μισθούς να αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές για 17 συνεχόμενους μήνες.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, σημείωσε ότι οι τιμές παραμένουν «πολύ υψηλές» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Οι μεγάλες εταιρείες κάθονται στα κέρδη ρεκόρ και δεν κάνουν αρκετά για να μειώσουν τις τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμετριόμαστε με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για να μειώσουμε τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία για να χτίσουμε περισσότερα σπίτια, ενώ τα βάζουμε με τους εταιρικούς ιδιοκτήτες που αυξάνουν άδικα τα ενοίκια. Και αναμετριόμαστε με την υπερτιμολόγηση και τις αηδίες για να μειώσουμε το καθημερινό κόστος, από τα ψώνια μέχρι τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα αυξήσουν τις τιμές για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, ενώ θα μειώσουν τους φόρους για τους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες εταιρείες.

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024, λέει οικονομολόγος

Η Ντάνα Πήτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού ερευνητικών ομάδων The Conference Board, δήλωσε ότι ο συνολικός και ο βασικός πληθωρισμός ΔΤΚ συνέχισαν να παγώνουν τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας το αφήγημα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ενώ η Fed επικεντρώνεται στον αποπληθωριστή προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο ΔΤΚ συχνά προμηνύει την κατεύθυνση των δεικτών πληθωρισμού PCE, οι οποίοι θα ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η Πήτερσον δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να επιβραδύνονται σύμφωνα με την επιθυμία της Fed να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, θα δώσουν πρώιμες πληροφορίες για το πώς το πραγματικό ΑΕΠ τα πήγε στις αρχές του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και σημείωσε ότι η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν «ισχυρή».

«Και πάλι, πιστεύουμε ότι η αγορά εργασίας είναι υγιής και συμμετέχει σε μια φυσική επιβράδυνση από τον ιλιγγιώδη ρυθμό προσθηκών στον απόηχο της πανδημίας (του κοροναϊού)», είπε.

Το Conference Board αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί αισθητά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά θα αποφύγει την ύφεση, δήλωσε η Peterson.

Ενώ πρόσθεσε πως:

Δεδομένης αυτής της πρόβλεψης, πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα