ΑΘΗΝΑ
00:13
|
20.09.2024
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Ισραήλ έχτισε δεσμούς με τον Μαροκινό Τύπο, προσκαλώντας τους μάλιστα να επισκεφθούν το Ισραήλ.
Διαδήλωση στο Μαρόκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη διαμαρτυρία που κατήγγειλε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία διοργανώθηκε από την Εθνική Ομάδα Δράσης για την Παλαιστίνη, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sawt al-Maghreb.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, εκατοντάδες διαδηλωτές, με επικεφαλής το Μαροκινό Μέτωπο για την Υποστήριξη της Παλαιστίνης και κατά της Κανονικοποίησης (ενν. των σχέσεων με το Ισραήλ), καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Απαίτησαν να τερματιστούν οι σχέσεις του Μαρόκου με το Ισραήλ και ζήτησαν την απέλαση του εκπροσώπου του από τη χώρα.

Η διαδήλωση συνέπεσε με την άφιξη ενός νέου ισραηλινού διπλωμάτη που ξεκίνησε τα καθήκοντά του στο Γραφείο Συνδέσμου του Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε διάφορα μέρη του Μαρόκου, κυρίως στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και στην πόλη Μπερκάν, όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τις ισραηλινές σφαγές κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης σφαγής στο σχολείο Αλ-Ταμπιέν στην πόλη της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Al Mayadeen, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την άφιξή του στο Ραμπάτ, ο Hassan Kaabia, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Ισραήλ, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του με συναντήσεις με δημοσιογράφους, χτίζοντας δεσμούς με τον μαροκινό Τύπο και προσκαλώντας τους να επισκεφθούν το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο.

Το Μαρόκο εγκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στα τέλη του 2020 στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, ενώ παρόμοιες κινήσεις έγιναν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την αξίωση του Μαρόκου για κυριαρχία επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας.

Το Μαρόκο θα αγοράσει κατασκοπευτικό δορυφόρο αξίας 1 δισ. δολαρίων από το Ισραήλ

Στις αρχές Ιουλίου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Μαρόκο σχεδιάζει να αποκτήσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο από τις Ισραηλινές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες (IAI) έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η IAI, η οποία ανήκει στην ισραηλινή κυβέρνηση και είναι γνωστή για την παραγωγή ορισμένων από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει σύμβαση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προμήθεια ενός από τα συστήματά της σε απροσδιόριστο τρίτο μέρος.

Η πληροφορία αυτή αποκαλύφθηκε από το Τελ Αβίβ, η οποία ανέφερε επίσης ότι η σύμβαση θα εκτελεστεί σε διάστημα πέντε ετών.

Οι μαροκινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Le Desk και Le 360, επικαλούμενες ισραηλινές πηγές στο Ραμπάτ, αποκάλυψαν ότι η σύμβαση αφορά την προμήθεια του κατασκοπευτικού δορυφόρου Ofek 13. Ο δορυφόρος αυτός πρόκειται να αντικαταστήσει δύο υφιστάμενους δορυφόρους των Airbus και Thales, ενισχύοντας τις δυνατότητες επιτήρησης του Μαρόκου.

Η απόκτηση αυτή ακολουθεί το σύμφωνο ασφαλείας που συμφωνήθηκε μεταξύ της ισραηλινής κατοχής και του Μαρόκου το 2021 μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη συνεργασία στις στρατιωτικές βιομηχανίες και τις προμήθειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα