ΑΘΗΝΑ
16:43
|
20.09.2024
Από τις 13 Μαΐου, το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό μαστίζεται από ταραχές και βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απολογισμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες ταραχές στο υπερπόντιο έδαφος της Νέας Καληδονίας της Γαλλίας φαίνεται να έχει αυξηθεί σε 11 από την έναρξη των ταραχών τον Μάιο, λόγω ενός προτεινόμενου νομοσχεδίου για την αλλαγή των εκλογικών κανόνων.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με αστυνομικούς στην πόλη Thio, στην ανατολική ακτή του νησιού, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NC la 1ere.

Μονάδες επιβολής του νόμου επενέβησαν για να ξεμπλοκάρουν δρόμους που είχαν οχυρωθεί από ομάδα περίπου 20 ατόμων. Αρχικά, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν την ομάδα, αλλά η κατάσταση κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στα πυροβόλα όπλα λόγω της έντονης αντίστασης.

Ένας από τους εξεγερμένους πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού έχει βυθιστεί σε αναταραχές από τα μέσα Μαΐου, που προκλήθηκαν από ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των εκλογικών κανόνων. Οι αλλαγές θα επέτρεπαν στους Γάλλους υπηκόους που ζουν στο νησί για τουλάχιστον 10 χρόνια να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, οι ντόπιοι κάτοικοι, ιδίως ο γηγενής πληθυσμός Kanak, φοβήθηκαν ότι οι αλλαγές θα αποδυνάμωναν την εκλογική τους δύναμη.

Ως απάντηση στην κλιμάκωση της βίας, η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέπτυξε πρόσθετες δυνάμεις για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην αποκατάσταση της τάξης.

Στις 12 Ιουνίου, ο Μακρόν ανέστειλε το αμφιλεγόμενο σχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης στη Νέα Καληδονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα