ΑΘΗΝΑ
02:00
|
21.09.2024
Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα.
Αιματηρή εφόρμηση εποίκων στη Δυτική Όχθη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν επίθεση σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ένας 23χρονος έχασε τη ζωή του και ένα ακόμα άτομο με τραύματα στον θώρακα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ, πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα στο χωριό Jit.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ». Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές του δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο χωριό «σε διάστημα λίγων λεπτών» μετά τις αναφορές για τη βίαιη επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ερευνά την εγκυρότητα του απολογισμού των θυμάτων της επίθεσης.

Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε στη σύλληψη ενός εποίκου. Εικόνες και βίντεο από τη νέα καταδρομική επίθεση σε βάρος Παλαιστινίων αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι υπεύθυνοι για αυτήν την εγκληματική πράξη θα συλληφθούν και θα διωχθούν». Σε μήνυμά του στο X ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ έγραψε:  

Πρόκειται για μειονότητα ακραίων, που ζημιώνει τον νομοταγή πληθυσμό των εποίκων, τον εποικισμό στο σύνολό του και (την υπόληψη) του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ευαίσθητης και δύσκολης περιόδου. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πρέπει να δράσουν αμέσως εναντίον αυτού του σοβαρού φαινομένου και να οδηγήσουν τους παραβάτες του νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Ουάσιγκτον σχολίασε ότι οι επιθέσεις εποίκων εναντίον των Παλαιστίνιων είναι «μη αποδεκτές και πρέπει να σταματήσουν».

Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ή από εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα