ΑΘΗΝΑ
01:27
|
22.09.2024
Δεν θέλω να το γρουσουζέψω... μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί, είπε.
Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί» δήλωσε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι διήμερες διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ θα επαναληφθούν πριν το τέλος της ερχόμενης βδομάδας στο Κάιρο της Αιγύπτου.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί … Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Διαφορετική εντύπωση προκάλεσαν ωστόσο οι δηλώσεις του Σάμι Αμπού Ζούχι της Χαμάς που εκτίμησε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει μία «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα» αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να αγοράσει χρόνο.

Από την άλλη, ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρει πως ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν τη Χαμάς να δεχθεί την κατάπαυση πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων «που προτάθηκε στις 27 Μαΐου» θέλοντας εμμέσως να διαφοροποιηθεί από την πρόταση τριών φάσεων που παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.  Στη συνέχεια η ανακοίνωση ανέφερε: «Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων».

Όπως είχε αναφέρει εγκαίρως ρεπορτάζ του Κοσμοδρομίου, σήμερα, οι Αμερικανοί μεσολαβητές Γουίλιαμ Μπερνς (διευθυντής της CIA) και Μπρετ Μακγκέρκ σε συνεργασία με τους μεσολαβητές από Αίγυπτο και Κατάρ υπέβαλαν μία νέα συμβιβαστική πρόταση, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκειμένου «να καλυφθούν τα κενά που απομένουν» με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα