ΑΘΗΝΑ
19:08
|
09.11.2024
Χρειάστηκε να βρέξει τοπικά και να περάσει τα σύνορα με τη Βουλγαρία για να σβηστεί η φωτιά που έκαιγε ένα μήνα.Είχε απορριφθεί αίτημα για ανεμογεννήτριες.
Από τη φωτιά στο όρος Όρβηλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρειάστηκαν από 29 μέρες και μερικές τοπικές βροχές για να σβήσει τελικά η φωτιά στο όρος Όρβηλος του Έβρου, καθώς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου επικαλέστηκαν ανάμεσα στα άλλα ζήτημα «αχαρτογράφητων» ναρκοθετημένων περιοχών.

Η φωτιά που έφθασε τις τελευταίες μέρες και στα σύνορα με τη Βουλγαρία ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και έσβησε σήμερα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Σιντικής Σερρών, Γιώργος Τάτσιος εξήγησε: «Πλέον, σήμερα μόνο καπνίζει. Δεν υπάρχει ενεργή φωτιά. Και αναμένουμε το απόγευμα νέα βροχόπτωση που θα εξαφανίσει ακόμη και τον εναπομείναντα καπνό».

Πάντως, πριν λίγες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγκίστρου Σερρών για να διαμαρτυρηθούν,ενώ σήμερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών αναμένεται να καταθέσει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σερρών, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Ο Δήμαρχος Σερρών

Η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέγραψε πάντως όλες αυτές τις μέρες την δασική πυρκαγιά στο βουνό των Σερρών  παρουσιάζοντας σε βίντεο την εξέλιξη του καρβουνιασμένου τοπίου που άφησε πίσω της.

Τα στοιχεία αυτά επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έφτιαξε σχετικό βίντεο παρουσιάζοντας την αποτέφρωση περίπου 8.900 στρεμμάτων δασικής περιοχής από τις 18 Ιουλίου ως την Πέμπτη, 15 Αυγούστου. Άλλα 3.100 στρέμματα κάηκαν στην περιοχή της Βουλγαρίας.

Αίτημα για ανεμογεννήτριες στις περιοχές που κάηκαν

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας, Βασίλης Ρόκος και επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία» παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία δείχνοντας πως σε όποια περιοχή έγινε αίτημα στην ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αυτό απορρίφθηκε είτε από την ΡΑΕ, είτε από το δασαρχείο, τότε εκεί ξέσπασε πυρκαγιά και με βάση κάποια νομικά «παράθυρα» αλλά και με απόφαση του ΣτΕ το 2012 και με κατάλληλες «αλλαγές» της νομοθεσίας το 2014, κατέστη εφικτό να εγκατασταθούν τελικώς ανεμογεννήτριες, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές ήταν αναδασωτέες!

Βασίλης Ρόκος

Ο Βασίλης Ρόκος επισημαίνει πως «η αυξανόμενη ανησυχία για την αλληλεπίδραση μεταξύ των αιτημάτων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι Σέρρες και η Αθήνα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μέρος του τοπικού Τύπου συσχέτισε την πολυήμερη πυρκαγιά στο βουνό Όρβηλος με παλιότερο αίτημα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές που κάηκαν αυτό το μήνα και το οποίο είχε απορριφθεί…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμστερνταμ: Ο ισραηλινός στρατός τελικά δεν θα στείλει αεροπλάνα για την παραλαβή των οπαδών της Μακάμπι

Άγιαξ-Μακάμπι: 5-0: Οι πράκτορες της Μοσάντ, το λεπτό σιγής για τη Βαλένθια, οι βανδαλισμοί, τα συνθήματα και τελικά ο ξυλοδαρμός των Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα φαρδιά ρούχα της μόδας, δείχνουν τη φτώχεια μας;

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα –Τα ποσά

Ρωσία: Πρόταση μετονομασίας του Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ

Ισπανία: Αφόρητη δυσοσμία από τα λιμνάζοντα νερά-Φόβοι για λοιμώξεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα