ΑΘΗΝΑ
16:48
|
07.11.2024
Για εκατοντάδες Ρώσους αιχμαλώτους μιλά το Κίεβο, σε δυσκολότερη θέση οι Ουκρανοί στο υπόλοιπο μέτωπο, εκτιμά η Wall Street Journal.
Φλεγόμενο κτίριο στην πόλη Σούντζα του Κουρσκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κίεβο δεν θα τολμούσε ποτέ να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο ρωσικό έδαφος χωρίς τις ευλογίες της Ουάσιγκτον και την υποστήριξη του NATO, δήλωσε ο πρώην γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή του σε ρωσικό έδαφος από το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση ή ανάμειξη στην επιχείρηση.

«Οι ισχυρισμοί της ηγεσίας των ΗΠΑ για μη ανάμειξη στις ενέργειες του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα… Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε αποτολμήσει στο ρωσικό έδαφος», είπε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στην Izvestia που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ο σύμβουλος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανέλαβε πρόσφατα να επιβλέπει τη θαλάσσια στρατηγική της Ρωσίας, τόνισε ότι «η Δύση έθεσε την εγκληματική χούντα επικεφαλής της Ουκρανίας», ενώ «οι χώρες του ΝΑΤΟ προμήθευσαν το Κίεβο με όπλα, στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συνεχείς πληροφορίες ενώ είχαν τον έλεγχο των ενεργειών των νεοναζί».

«Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ σχεδιάστηκε επίσης με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των δυτικών ειδικών υπηρεσιών», υποστήριξε.

Η προέλαση των στρατευμάτων του Κιέβου ανακόπηκε γρήγορα από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο οι Ουκρανοί διατηρούν τον έλεγχο σε αρκετούς οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ.

Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, τουλάχιστον 12 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 121 τραυματίστηκαν λόγω της εισβολής, αναγκάζοντας περισσότερους από 120.000 κατοίκους να εκκενώσουν.

Για «εκατοντάδες» Ρώσους αιχμαλώτους μιλά το Κίεβο

Η Ουκρανία έχει αιχμαλωτίσει «εκατοντάδες» Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στο Κουρσκ, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Γιούρι Σακ είπε στην εκπομπή Newsday του BBC ότι οι αιχμάλωτοι «θα ανταλλαχθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία».

Ο Σακ υποστήριξε επιπλέον ότι ένας από τους «τακτικούς στόχους αυτής της επιχείρησης» είναι η εξουδετέρωση αεροδρομίων στην περιοχή του Κουρσκ, τα οποία, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιήθηκαν «για να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 2.000 επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια» μόνο αυτό το καλοκαίρι.

«Δεν ήμασταν πολύ ομιλητικοί κατά τα στάδια προετοιμασίας και αυτό μας εξασφάλισε το στοιχείο του αιφνιδιασμού», είπε ο Σακ. «Αυτό μας δίνει πλεονέκτημα, κάνει τη θέση μας ισχυρότερη», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Έχουμε τον έλεγχο στη Σούντζα

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούντζα, η οποία είχε πληθυσμό 5.000 ανθρώπων και περιέχει κρίσιμες υποδομές για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Σούντζα, 9,6 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος, είναι ο μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει κατά τη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία.

«Ο στρατηγός Σίρκσκιι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης Σούντζα από τον ρωσικό στρατό. Εκεί τώρα εγκαθίσταται γραφείο στρατιωτικής διοίκησης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, επισημαίνει ο Guardian, αλλά ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ρεπορτάζ από τη Σούντζα, σύμφωνα με το οποίο η πόλη βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο.


Στη Σούντζα στεγάζεται σταθμός ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία και -κατόπιν- μέσω ουκρανικών αγωγών φτάνει στην Ευρώπη.

«Έξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει για να τον πάρει πίσω», δήλωσε ο Αντρέι Φεντόροφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.


«Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα πλήξει πολύ σκληρά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

WSJ: Σε δυσκολότερη θέση οι Ουκρανοί στο υπόλοιπο μέτωπο

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal επισημαίνει ότι για να πραγματοποιήσει την επίθεση, η Ουκρανία «μεταφέρει στρατεύματα και όπλα από τις ήδη επισφαλείς γραμμές του μετώπου της», κάτι που «κινδυνεύει να επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση». Το Κίεβο «αναδιατάσσει επίσης στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο στο Κουρσκ, αφήνοντας τις μονάδες εδώ ακόμα πιο εκτεθειμένες».

Παρά την έγκριση των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, η Ουκρανία παραμένει «απελπιστικά χαμηλά σε πυρομαχικά πυροβολικού», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο μεγαλύτερος παράγοντας, λένε αξιωματικοί, είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία έχει χάσει έως και 2.640 στρατιώτες, 37 άρματα μάχης και 32 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την έναρξη των μαχών στην περιοχή του Κουρσκ.

Τζον Κίρμπι: Προετοιμάζουμε νέα πακέτα βοήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παράσχουν ένα πρόσθετο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

«Δεν έχω ανακοινώσεις σχετικά με τις δυνατότητες να κάνω σήμερα, αλλά θα μας δείτε να συνεχίζουμε να διαθέτουμε πακέτα αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες», είπε σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Το Politico ανέφερε την Πέμπτη, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές να παράσχουν στην Ουκρανία τους κοινούς πυραύλους αέρος-εδάφους Standoff (JASSM), αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

«Επικείμενη κατάρρευση»

«Αυτή η εγκληματική ενέργεια προέρχεται από το προαίσθημα της επικείμενης κατάρρευσης του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», είπε ο Πατρούσεφ, προσθέτοντας ότι «οι κάτοικοι της Ουκρανίας υποφέρουν για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε στρατιωτικό αντιρωσικό σχέδιο».

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιτιθέμενοι κατά αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ, το Κίεβο έχει εξαλείψει κάθε ευκαιρία για ειρηνευτικές συνομιλίες – έναν στόχο που Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η εισβολή φέρνει πιο κοντά. Η Μόσχα χαρακτηρίζει την τακτική του Κιέβου στη Ρωσία ως «τρομοκρατική», ενώ προσάπτει στα κράτη που εξοπλίζουν το Κίεβο συνενοχή σε όσα διαπράχθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

«Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να χάσει η Ουκρανία την κυριαρχία της και μέρος των εδαφών της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ποθούν ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Πατρούσεφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια

Η Ουκρανία βασικός παράγοντας της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας

«Η Δύση εγκληματεί»: Εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ

Το Ισραήλ σκοτώνει σε νότιο Λίβανο, Μπεκάα, Μπααλμπέκ, προάστια της Βηρυτού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα