ΑΘΗΝΑ
01:26
|
20.09.2024
Οι ιδρυτές της εταιρίας αναφέρουν ότι θέλουν να την κρατήσουν σε ιδιωτικά χέρια, αλλά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει ελκυστικό.
Revolut app
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Revolut εξασφάλισε αποτίμηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια πώληση μετοχών από τους εργαζόμενους, αψηφώντας την ευρύτερη ύφεση της fintech και εδραιώνοντας τη θέση της ως η πιο πολύτιμη νεοφυής επιχείρηση της Ευρώπης, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να την πείσει να εισαχθεί στο Λονδίνο αντί για τη Νέα Υόρκη.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Coatue, D1 Capital Partners και Tiger Global ήταν μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που αγόρασαν μετοχές από το προσωπικό. Απέκτησαν μετοχές αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, πρόσθεσε άτομο που γνωρίζει τη συναλλαγή.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Νικολάι Στορόνσκι:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε την ευκαιρία στους υπαλλήλους μας να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της συλλογικής επιτυχίας της εταιρείας.

Η αποτίμηση είναι υψηλότερη από τα 33 δισ. δολάρια που πέτυχε η Revolut σε μια άντληση κεφαλαίων το 2021 υπό την ηγεσία της SoftBank και της Tiger Global και καθιστά τη Revolut τη δεύτερη πιο πολύτιμη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου – πίσω μόνο από την HSBC και μπροστά από τις Barclays, Lloyds Banking Group και NatWest.

Έρχεται λίγο αφότου η Revolut εξασφάλισε την πολυαναμενόμενη τραπεζική άδεια αυτό το καλοκαίρι και θα καταστήσει την αρχική δημόσια προσφορά της Revolut ακόμη πιο περιζήτητη από τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προγραμματίσει συνομιλίες με την εταιρεία το φθινόπωρο σε μια προσπάθεια να την πείσει να επιλέξει την εισαγωγή στο Λονδίνο αντί της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με άτομο που έχει άμεση γνώση της αξιολόγησης, η fintech συνεχίζει να προτιμά μια πιθανή εισαγωγή στο Nasdaq.

Σε μια ένδειξη του πολυπόθητου καθεστώτος της Revolut, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καλωσόρισε την είδηση της κανονιστικής έγκρισης με μια διαφημιστική πινακίδα στην Times Square νωρίτερα αυτό το μήνα που έγραφε «Το NYSE συγχαίρει τη Revolut για την εξασφάλιση της τραπεζικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η τελευταία αποτίμηση επιβεβαιώνει επίσης την κορυφαία θέση της Revolut μεταξύ των ευρωπαϊκών τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, ξεπερνώντας εκείνη των αντιπάλων Checkout.com και Klarna, οι οποίες υπέστησαν τεχνολογική πτώση τα τελευταία χρόνια. Η αποτίμηση της Klarna συρρικνώθηκε από 46 δισ. δολάρια σε λιγότερο από 7 δισ. δολάρια σε μια άντληση κεφαλαίων το 2022, ενώ η Checkout μείωσε την εσωτερική της αποτίμηση στα 11 δισ. δολάρια το ίδιο έτος, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει μια αποτίμηση 40 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές.

Ωστόσο, η νέα τιμή παραμένει χαμηλότερη από εκείνη των αμερικανικών αναπτυσσόμενων εταιρειών του κλάδου, όπως η Stripe, η οποία αποτιμήθηκε τελευταία στα 65 δισ. δολάρια, και η εισηγμένη στις ΗΠΑ ψηφιακή βραζιλιάνικη τράπεζα Nubank, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 66 δισ. δολάρια.

Οι συνιδρυτές της Revolut Στορόνσκι και Γιατσένκο δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης πέρυσι, όταν η fintech βρισκόταν ακόμη σε ρυθμιστικό κενό, ότι θα προτιμούσαν να κρατήσουν την εταιρεία σε ιδιωτικά χέρια, αλλά ότι σε περίπτωση εισαγωγής στο χρηματιστήριο θα επέλεγαν πιθανότατα τη Νέα Υόρκη.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου «είναι πολύ λιγότερο ρευστό, οπότε δεν βλέπω το νόημα», δήλωσε τότε ο Storonsky.

Η πώληση των μετοχών αποτιμά το προσωπικό μερίδιο του Storonsky στην εταιρεία σε σχεδόν 8 δισ. δολάρια, με βάση ανάλυση των Financial Times των δημόσιων εγγράφων από τον περασμένο Αύγουστο. Η συμμετοχή του προέδρου Μάρτιν Γκίλμπερτ θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 850.000 δολάρια. Η Revolut αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία.

Η Revolut έλαβε τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, τερματίζοντας περισσότερα από τρία χρόνια διαμάχης με τις ρυθμιστικές αρχές και ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά.

Παρά την παρατεταμένη αναμονή της για την άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Revolut έχει ήδη περισσότερους από 45 εκατ. πελάτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ιδρύθηκε το 2015.

Η Revolut διαθέτει ήδη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια από τις αρχές της Λιθουανίας και της χορηγήθηκε άδεια στο Μεξικό φέτος.

Ωστόσο, η εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης που θα ενισχύσει τις πιθανότητες της Revolut να ρυθμιστεί ως τράπεζα σε άλλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της Coatue, Philippe Laffont, δήλωσε ότι έχει «μεγάλο βαθμό πεποίθησης για την αποστολή της Revolut να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξήρε την «αποδεδειγμένη ικανότητα της Revolut να κλιμακώνεται σε δεκάδες αγορές».

Η SoftBank, ένας από τους κύριους επενδυτές στην προηγούμενη συγκέντρωση κεφαλαίων της Revolut, δεν συμμετείχε στην τελευταία πώληση. Ο Ιάπωνας επενδυτής αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κατηγορία μετοχών προτεραιότητας της Revolut για να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις για την έκδοση τραπεζικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Revolut έχει ακολουθήσει επιθετική στρατηγική διεθνούς επέκτασης και ο αριθμός των πελατών της επισκιάζει πλέον εκείνους των βρετανικών ομοειδών της Monzo και Starling. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε κέρδη προ φόρων 438 εκατ. λιρών το 2023, από ζημίες 25 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδά της σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 1,8 δισ. λίρες.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στη Revolut για τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν βρίσκονται σε άδεια κηδεμονίας είχαν δικαίωμα να πουλήσουν το 20% των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών τους στην τιμή των 865,42 δολαρίων ανά μετοχή κατά την πώληση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πωλήσεις, οι πρώην εργαζόμενοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

ΗΠΑ: Με shutdown απειλείται ξανά η κυβέρνηση

Στις ΗΠΑ η FED μείωσε το επιτόκιο 0,50%

Σάλος με τα πανάκριβα χαλιά στο γραφείο της Κεφαλογιάννη από τη Δέσποινα Μοιραράκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα