ΑΘΗΝΑ
21:05
|
19.09.2024
Ο εποπτικός φορέας ατομικής ενέργειας εκδίδει δήλωση μετά το χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους που προκάλεσε ζημιές.
Πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορόζιε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας επιδεινώνεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζιε, μετά από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έπληξε τον δρόμο γύρω από την περίμετρο του εργοστασίου, ανέφερε το Σάββατο, 17/8, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Νωρίτερα, η Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας του ΙΑΕΑ στη Ζαπορόζιε ενημερώθηκε από αξιωματούχους του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία, ότι εκρηκτικό που μετέφερε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πυροδοτήθηκε ακριβώς έξω από την προστατευόμενη περιοχή της εγκατάστασης.

Ο τόπος πρόσκρουσης βρισκόταν κοντά σε βασικές λίμνες ψεκασμού νερού ψύξης και περίπου 100 μέτρα (328 πόδια) από τη γραμμή ηλεκτροδότησης Dniprovska, τη μόνη εναπομείνασα γραμμή 750 κιλοβόλτ που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο εργοστάσιο.

Η αποστολή του ΙΑΕΑ επιθεώρησε αμέσως την περιοχή και επιβεβαίωσε ότι η ζημιά προκλήθηκε πιθανότατα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με εκρηκτικό φορτίο. Ενώ δεν υπήρξαν θύματα και δεν υπήρξε αντίκτυπος στον εξοπλισμό του εργοστασίου, η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στον δρόμο μεταξύ των δύο κύριων πυλών της εγκατάστασης.

Ανέφερε επίσης αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στο εργοστάσιο την τελευταία εβδομάδα.

«Για άλλη μια φορά βλέπουμε μια κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που αντιμετωπίζει ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορόζιε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

«Παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και για αυστηρή τήρηση των πέντε συγκεκριμένων αρχών που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του εργοστασίου», πρόσθεσε ο Γκρόσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα