ΑΘΗΝΑ
23:40
|
21.11.2024
Εάν αρνηθούν, τότε τον λόγο θα έχουν οι λαοί των δυο κρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 17 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COREPER) συμφώνησε καταρχήν, στις προτάσεις της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2025.Οι προτάσεις αυτές περιέχουν και χρηματοδοτήσεις για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Τουρκία. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. θα υιοθετήσει τον προϋπολογισμό σε μια από τις συνεδριάσεις του τον επόμενο μήνα.

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν οιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας στα πλαίσια της προενταξιακής βοήθειας  για τον απλούστατο λόγο ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει το περιεχόμενο της Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

Η Δήλωση αναφέρει τα εξής:

1.Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της διαπιστώνουν ότι η Τουρκία υπέγραψε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητος και των κρατών μελών της αφενός, και της Τουρκίας αφ’ ετέρου, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004.Εκφραζουν τη λύπη τους για το ότι η Τουρκία έκρινε αναγκαίο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη στιγμή της υπογραφής.

2.Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της καθίσουν σαφές ότι η δήλωση αυτή της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές συνέπειες στις δυνάμει του Πρωτοκόλλου υποχρεώσεις της Τουρκίας.

3.Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της προσδοκούν την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, καθώς και την άρση όλων των εμποδίων όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μεταφορικά μέσα. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και θα αξιολογήσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου το 2006.Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της τονίζουν ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων επί των σχετικών κεφαλαίων εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι όλων των κρατών-μελών. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στην όλη πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

4.Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου του 2004.Υπογραμμιζουν ότι ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

5.Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Κατά συνέπεια η Ε.Ε. υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ταχύτερη δυνατή εξομάλυνση  των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το θέμα είναι απλό. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία λένε «όχι» σε οποιαδήποτε προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η Αθήνα και η Λευκωσία αρνηθούν, τότε τον λόγο θα έχουν οι λαοί των δυο κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα