ΑΘΗΝΑ
18:47
|
19.09.2024
Με τον άνθρακά μας φτιάχνουν βόμβες για να σκοτώσουν τα παιδιά της Παλαιστίνης, τόνισε ο Γκουστάβο Πέτρο, αγνοώντας τις αντιδράσεις του λόμπι των εξορύξεων.
Οι πρόεδροι των δύο κρατών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τον Μάιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές άνθρακα στο Ισραήλ.

Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων στο Ισραήλ, με το εμπόριο να ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Η ένωση των εταιρειών εξόρυξης είχε εκδώσει ανακοίνωση ενάντια στην κίνηση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον προεδρικό ιστότοπο την Κυριακή 18/8 αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη με βάση «τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης που έχει προκύψει στην Παλαιστίνη μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023».

Διαβάστε επίσης:

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, «32.333 Παλαιστίνιοι είχαν πεθάνει, εκ των οποίων οι 9.000 ήταν γυναίκες και οι 13.000 ήταν παιδιά. ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια. και ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από τα εδάφη τους», από την αρχή των εχθροπραξιών.

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευσή του και θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι οι διαταγές των προσωρινών μέτρων που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο στη Διαδικασία εφαρμογής της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας (Νότια Αφρική κατά Ισραήλ) να τηρούνται πλήρως».

Ο Πέτρο κοινοποίησε το διάταγμα στον επίσημο λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter), εξηγώντας ότι το μέτρο ελήφθη επειδή «με τον κολομβιανό άνθρακα φτιάχνουν βόμβες για να σκοτώσουν τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Η Κολομβία ήταν ένας από τους στενότερους εταίρους του Ισραήλ στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης έχουν επιδεινωθεί απότομα από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επιχείρηση στη Γάζα ως «γενοκτονία» και συνέκρινε τον ισραηλινό στρατό με τους Ναζί. Το Ισραήλ έκανε τότε λόγο για «εχθρικές και αντισημιτικές δηλώσεις». Στη συνέχεια το Ισραήλ ανέστειλε όλες τις εξαγωγές ασφαλείας προς την Κολομβία, η οποία έπειτα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα