ΑΘΗΝΑ
06:31
|
22.09.2024
Ο όμιλος Meta απαγόρευσε τους λογαριασμούς του ΜΜΕ σε Facebook, Instagram επειδή έκανε αποκαλύψεις για τη Μέση Ανατολή από πηγές που δεν του άρεσαν.
Από το ειδησεογραφικό σάιτ The Cradle
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύμα της μηχανής λογοκρισίας του ομίλου Meta έπεσε η αποκαλυπτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα Μέσης Ανατολής The Cradle.

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΜΜΕ, την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, του ανακοινώθηκε η απόφαση της Meta για τη «μόνιμη» (!) απαγόρευση των λογαριασμού της σε Facebook και Instagram με πρόσχημα τον «εγκωμιασμό τρομοκρατικών οργανισμών» και της εμπλοκής «σε υποκίνηση για βία»!

«Κανείς δεν  μπορεί να δει ή να βρει το λογαριασμό σας και δεν μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Όλες οι πληροφορίες σας διαγράφονται μονίμως» αναφέρει το συνοδευτικό μήνυμα του ομίλου Meta και στο Facebook και στο Instagram όπου το The Cradle είχε πάνω από 107.000 ακολούθους και εκατομμύρια θεάσεις αναρτήσεών του.

Οι διαχειριστές του λογαριασμού ενημερώθηκαν επίσης πως «δεν μπορείτε να αιτηθείτε επανεξέταση της απόφασης» μολονότι δεν είχε προηγηθεί έγκαιρη προειδοποίηση για την απόφαση απαγόρευσης.

Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του The Cradle για τη λογοκρισία από τον όμιλο Meta  αναφέρεται πως πρόκειται για ανεξάρτητο, ειδησεογραφικό σάιτ φτιαγμένο από δημοσιογράφους που καλύπτουν τη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας από αυτή την οπτική. Από το 2021, το συγκεκριμένο διαδικτυακό ΜΜΕ έγινε γνωστό καλύπτοντας περιφερειακές εξελίξεις σε βάθος και σε έκταση που συχνά απουσιάζει από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης, διεθνή πρακτορεία και πολυεθνικά συγκροτήματα Τύπου.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η Meta για να δικαιολογήσει την απόφαση λογοκρισίας ήταν η συχνή αναφορά πηγών ή πληροφοριών ή δηλώσεων στελεχών κινημάτων αντίστασης όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και τον κίνημα «Ανσάρ Αλλάχ» των Χούθι της Υεμένης, που είναι απαραίτητες όταν κάποιος καλύπτει περιφερειακές συγκρούσεις. Το αστείο της υπόθεσης (σ.σ. αν μπορεί κανείς να το δει ως τέτοιο) είναι πως, όπως τονίζεται στο άρθρο, η ακόλουθη «τραγική ειρωνεία»: Πολλές από τις αναφορές του The Cradle που προκάλεσαν την αντίδραση του Meta προέρχονταν από Ισραηλινούς και Δυτικούς αξιωματούχους…

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Meta δεν πτοεί τους αρθρογράφους του The Cradle, που τονίζουν πως διατηρούν (τουλάχιστον επί του παρόντος) τους λογαριασμούς τους σε άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως η πλατφόρμα X και Telegram.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα