ΑΘΗΝΑ
05:51
|
20.09.2024
Ο Μπλίνκεν μοιάζει να κλιμακώνει τη διπλωματική πίεση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό της 10μηνης σύγκρουσης.
Οι Άντονι Μπλίνκεν και Ισαάκ Χέρτζογκ στο Τελ Αβίβ τον Μάιο του 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ως «ίσως την τελευταία» ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και να εξασφαλιστεί μια κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, πριν συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι εργάζεται επίσης για την αποκλιμάκωση άλλων περιφερειακών εντάσεων που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν μοιάζει να κλιμακώνει τη διπλωματική πίεση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό της 10μηνης σύγκρουσης αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν προτάσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα χάσματα μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

«Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή – ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία για να πάρουμε πίσω τους ομήρους, να επιτύχουμε εκεχειρία και να βάλουμε όλους σε έναν καλύτερο δρόμο για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Μπλίνκεν κατά το ένατο ταξίδι του στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

«Βρίσκομαι εδώ ως μέρος μιας εντατικής διπλωματικής προσπάθειας κατόπιν εντολής του Προέδρου Μπάιντεν για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτή τη συμφωνία στην τελική ευθεία και τελικά να την ολοκληρώσουμε… Είναι καιρός όλοι να περάσουν στο ναι και να μην αναζητήσουν δικαιολογίες για να πουν όχι», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι καιρός να γίνει. Είναι επίσης καιρός να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτή τη διαδικασία», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί ηγέτες κάλεσαν το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από αναμενόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ ως αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες ανώτερων στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η παγκόσμια ανησυχία ότι ο πόλεμος του Ισραήλ θα κλιμακωθεί σε μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση πολλαπλασιάστηκε μετά τις δολοφονίες του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ, ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ, στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις, ότι δεν υπάρχουν ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από το να φέρουμε σε πέρας αυτή τη συμφωνία ή, εν προκειμένω, να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση σε άλλα μέρη και σε μεγαλύτερη ένταση», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Χέρτζογκ, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, είπε ότι οι Ισραηλινοί ήθελαν να δουν «το συντομότερο δυνατό» την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τότε που η Χαμάς τους αιχμαλώτισε κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανθρωπιστικός στόχος και δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανθρωπιστικός σκοπός από το να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπλίνκεν.

Η δίωρη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Ισραηλινού πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνεται πως ήταν μόλις στις 6 Δεκεμβρίου 2017, που ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε επισήμως την Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ.

Ο Μπλίνκεν έχει επίσης προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αίγυπτο την Τρίτη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ ενεργούν ως μεσολαβητές σε μια σειρά από έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Κατάρ, χωρίς λύση. Αναμένεται να ξαναρχίσει στο Κάιρο της Αιγύπτου αυτή την εβδομάδα.

Η Χαμάς επιμένει ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τερματίσει οριστικά τον πόλεμο, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πρέπει να το περιορίζει από τη συνέχιση του πολέμου παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των ΗΠΑ για μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, στη Γάζα, οι φονικές επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, με τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να ξεπερνά τους 40.000, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα