ΑΘΗΝΑ
09:26
|
20.09.2024
Πεκίνο και Μανίλα αλληλοκατηγορούνται για το νέο περιστατικό στα νησιά Σπράτλι.
Ρήγμα στο πλοίο της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής (Φωτ.:PCG)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο περιστατικό σύγκρουσης πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων που συνέβη τα ξημερώματα κοντά στο νησί Παλαουάν ανεβάζει το θερμόμετρο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με την Μανίλα και το Πεκίνο να αλληλοκατηγορούνται επιρρίπτοντας ευθύνες.

Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 03:24 τοπική ώρα, σήμερα Δευτέρα στον ύφαλο Σαμπίνα, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά του φιλιππινέζικου νησιού Παλαουάν.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής Γκαν Γιου κατηγόρησε τις Φιλιππίνες ότι «παράνομα» εισήλθαν στα νερά γύρω από την αμφισβητούμενη ατόλη και σκόπιμα συγκρούστηκαν με το κινεζικό πλοίο. «Η ακτοφυλακή της Κίνας έλαβε μέτρα ελέγχου κατά των φιλιππινέζικων πλοίων σύμφωνα με το νόμο», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Μανίλα αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, τονίζοντας ότι τα κινεζικά πλοία πραγματοποιούσαν «παράνομους και επιθετικούς ελιγμούς» στην περιοχή προκαλώντας ζημιές σε δύο πλοία της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων που μετέβαιναν για ανεφοδιασμό προσωπικού σε νησί της περιοχής. «Η Εθνική Ακτοφυλακή, υπηρετεί σταθερά την ευθύνη της να καλύπτει την ασφάλεια της περιοχής και να αντιμετωπίζει τυχόν απειλές για τα εθνικά μας συμφέροντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την πλευρά των Φιλιππίνων.

Τα νησιά Σπράτλι, τα οποία διεκδικούνται επίσης από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ, βρίσκονται περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα μακριά από το νησί Χαϊνάν της Κίνας και αποτελούν μήλον της έριδος στην περιοχή.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από ένα αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή, παρότι τον Ιούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για τον ύφαλο Σέκοντ Τόμας, μετά από επαναλαμβανόμενες διαφωνίες για αποστολές ανεφοδιασμού σε ομάδα Φιλιππινέζων ναυτικών που ζουν σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού που καθηλώθηκε εκεί το 1999.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα