ΑΘΗΝΑ
21:19
|
16.09.2024
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αστυνομικοί δήλωσαν πως τον συλλαμβάνουν «για την έκφραση γνώμης που είναι υποστηρικτική προς μια συγκεκριμένη οργάνωση».
Ο Μέντχερστ γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας το 1992 από Σύρια μητέρα και Βρετανό πατέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Μέντχερστ συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Χίθροου σύμφωνα με το Άρθρο 12 του βρετανικού νόμου περί τρομοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αστυνομικοί δήλωσαν πως τον συλλαμβάνουν —όχι προσαγάγουν— «για την έκφραση μιας γνώμης ή πεποίθησης που είναι υποστηρικτική προς μια συγκεκριμένη οργάνωση».

Κατά την άφιξή του, έξι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και κρατήθηκε και ανακρίθηκε για σχεδόν 24 ώρες.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, ο Μέντχερστ περιέγραψε λεπτομερώς την εμπειρία του στο αεροδρόμιο Χίθροου. Αποκάλυψε ότι ένας αστυνομικός άρπαξε το τηλέφωνό του, εμποδίζοντάς τον να ειδοποιήσει την οικογένειά του.

Ο Χίθροου υποβλήθηκε σε δύο έρευνες μέσα σε δέκα λεπτά και τα υπάρχοντά του, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογραφικού εξοπλισμού, ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

Διαβάστε ακόμα:


Μέντχερστ: Το ρεπορτάζ για την Παλαιστίνη βάζει τους δημοσιογράφους στο στόχαστρο

Στον δημοσιογράφο φορέθηκαν χειροπέδες και τοποθετήθηκε σε ένα κελί απομόνωσης, όπου παρακολουθείτο από κάμερες ακόμα και όταν χρησιμοποιούσε την τουαλέτα. Ο Μέντχερστ δήλωσε ότι ολόκληρη η δοκιμασία φαινόταν σχεδιασμένη για να τον «εκφοβίσει, να ταπεινώσει και να τον απανθρωποποιήσει», παρά τη σαφή δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Επιπλέον, πολλά από τα βασικά αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένου του νερού, καθυστέρησαν σημαντικά, επιτείνοντας την ταραχή του.

Ο Μέντχερστ γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας το 1992. Η μητέρα του είναι Σύρια και ο πατέρας του Βρετανός.

Οι γονείς του υπηρέτησαν σε διάφορες αποστολές παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών και ήταν μεταξύ των Ειρηνευτών του ΟΗΕ που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 1988.

«Αυτό έγινε επίτηδες για να με ταρακουνήσουν ψυχολογικά….. Δεν είμαι τρομοκράτης και είμαι προϊόν της διπλωματικής κοινότητας και με μεγάλωσαν για να είμαι ενάντια στον πόλεμο», τόνισε.

«Καταδικάζω την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

«Όσοι από εμάς, όπως εγώ, μιλάμε και αναφέρουμε για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, στοχοποιούμαστε», σε σχέση με το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ευαίσθητα θέματα, όπως η συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, «αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο έλεγχο και επιπτώσεις», δήλωσε ο Μέντχερστ.

«Παλαιστίνη, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα παραμένει η πιο επείγουσα είδηση ​​στον κόσμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι οποιαδήποτε δήλωση … μπορεί… να μετατραπεί σε αδίκημα ύψιστης τάξης».

«Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία του λόγου υφίστανται πραγματικά επίθεση. Το κράτος καταπιέζει για να προσπαθήσει να εμποδίσει τους ανθρώπους να μιλήσουν εναντίον της συνενοχής της κυβέρνησής μας στη γενοκτονία», είπε.

Ο Μέντχερστ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του στο Medium, είναι ένας από τους λίγους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που κάλυψαν την δίκη για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Έχει εμφανιστεί στα RT, Al Mayadeen, Alikhbaria, Black Agenda Report, The Canary και σε διάφορα άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα