ΑΘΗΝΑ
11:25
|
20.09.2024
«Ο θάνατος θα με βρει εξαντλημένη που έζησα τόσο πολύ, αλλά θέλω να με βρει χαμογελαστή, ελεύθερη και ικανοποιημένη».
Μαρία Μπράνιας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μαρία Μπράνιας Μορέρα από την Ισπανία έζησε μία ζωή πλήρη καταφέρνοντας να συμπεριληφθεί στη μικρή λίστα των λίγων και εκλεκτών ανθρώπων που κατάφεραν όχι μόνον να ξεπεράσουν τα 110 χρόνια ζωής αλλά να πλησιάσουν, παρά λίγα σκαλοπάτια, τα 120!

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα που πέθανε σήμερα ήταν από τους λιγοστούς ανθρώπους στον πλανήτη που κατάφεραν να ζήσουν επί 117 χρόνια! Από τον Ιανουάριο του 2023 είχε το παγκόσμιο ρεκόρ του (αποδεδειγμένα) γηραιότερου ανθρώπου πάνω στη Γη, μετά το θάνατο της Γαλλίδας μοναχής Λουσίλ Ρεντόν, που πέθανε σε ηλικία 118 ετών.

Η γυναίκα θρύλος των 117 ετών είχε επιβιώσει από τον τρόμο δύο καταστροφικών Παγκοσμίων Πολέμων, ενός εμφύλιου και δύο πανδημιών.

Η γεννημένη στον Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου του 1907 (ένα χρόνο αφότου οι Ισπανοί γονείς έφθασαν μετανάστες στις ΗΠΑ) έζησε τα τελευταία 22 χρόνια της ζωής της τα πέρασε σε οίκο ευγηρίας στην Καταλονία της Ισπανίας.

Ως τα 116α γενέθλια, η Μορέρα έκανε αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ με τη βοήθεια της κόρης της και επικοινωνούσε με τους χιλιάδες ακολούθους της. «Είμαι γριά. Πολύ γριά. Αλλά όχι ανόητη» ήταν η σύντομη φράση του «βιογραφικού» της σημειώματος στο Χ (πρώην Twitter), η οποία το Μάιο του 2020 είχε κολλήσει κορονοϊό Covid-19 αλλά συνήλθε δίχως επιπλοκές.

Στην γεμάτη ζωή της, η Ισπανίδα γέννησε τρία παιδιά και στην πορεία απέκτησε 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα. Συχνά εξέφραζε «έκπληξη» και «ευγνωμοσύνη» για το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από την ηλικία της, αν και συνήθιζε να αναφέρει πως υπήρχαν άλλες γυναίκες που είχαν γράψει «περισσότερα χιλιόμετρα» στη Γη, όπως η Χαν Λουίζ Καλμάν, που γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1875 και πέθανε μετά από 122 χρόνια και 164 μέρες.

Η οικογένειά της, πάντως, ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου της, στην πλατφόρμα Χ ως εξής:

«Η Μαρία Μπράνιας μας άφησε. Πέθανε όπως ήθελε: στον ύπνο της, γαλήνια και χωρίς να υποφέρει. Πριν από μερικές μέρες μας είπε: ‘Μια μέρα θα φύγω από δω (…) και θα πάψω να υπάρχω σε αυτό το σώμα. Δεν ξέρω ποια μέρα, αλλά είναι πολύ κοντά, αυτό το μακρύ ταξίδι θα τελειώσει. Ο θάνατος θα με βρει εξαντλημένη που έζησα τόσο πολύ, αλλά θέλω να με βρει χαμογελαστή, ελεύθερη και ικανοποιημένη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα