ΑΘΗΝΑ
18:41
|
19.09.2024
Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας δέχθηκε δριμεία κριτική μετά τη συνάντηση του γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων, Άνγκους Ρόμπερτσον με Ισραηλινή διπλωμάτη.
Ο Άνγκους Ρόμπερτσον και η Ντανιέλα Γκρούντσκι κατά τη συνάντησή τους στις 8 Αυγούστου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι μέχρι να σημειωθεί «πραγματική πρόοδος» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο της Γάζας, δεν θα συναντηθεί ξανά με Ισραηλινούς πρεσβευτές.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την κριτική που δέχθηκε το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) με αφορμή τη συνάντηση του γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων, Άνγκους Ρόμπερτσον με την Ντανιέλα Γκρούντσκι, αναπληρώτρια πρέσβη του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Αυγούστου.

Ο Ρόμπερτσον εξέφρασε τη λύπη του που η συνάντηση δεν «περιορίστηκε αυστηρά» σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δηλώνοντας ότι εάν το Ισραήλ δεν σημειώσει «πραγματική πρόοδο» προς την ειρήνη και την ανθρωπιστική βοήθεια και έως ότου «συνεργαστεί πλήρως με τις διεθνείς του υποχρεώσεις για τη διερεύνηση της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου», η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας δεν θα δέχεται προσκλήσεις από ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση προκάλεσε αντιδράσεις από πολλά μέλη του SNP που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνυ υπερασπίστηκε την αυτοπροσώπως συνάντηση την περασμένη βδομάδα σε μια διαδικτυακή δήλωση. Αν και αναγνώρισε ότι κάποιοι θεώρησαν ότι η συνάντηση δεν ήταν «κατάλληλη», υποστήριξε την απόφαση να γίνει δεκτό το αίτημα της πρεσβείας Ισραήλ για τη συνάντηση.

Ο Ρόμπερτσον προσπάθησε να διευκρινίσει ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να δικαιολογήσει τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα.

«Η κυβέρνηση της Σκωτίας ήταν συνεπής στην απερίφραστη καταδίκη της για τις φρικαλεότητες που έχουμε δει στη Γάζα», είπε στο BBC, προσθέτοντας: «Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η συνάντηση έχει ληφθεί από πολλούς για να αντιπροσωπεύει μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Σκωτίας».

«Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι θα ήταν καλύτερο να διασφαλιστεί ότι η συνάντηση περιοριζόταν αυστηρά στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό των τρομερών απωλειών ανθρώπινων ζωών στην περιοχή. Ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα