ΑΘΗΝΑ
13:48
|
20.09.2024
«Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε αντιτίθεται σε ό,τι συμφωνήθηκε στις 2 Ιουλίου», απαντά η Χαμάς στους ισχυρισμούς Μπάιντεν ότι είναι αυτή που «κάνει πίσω».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η Χαμάς υπαναχωρεί από μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, καταδίκασε η παλαιστινιακή οργάνωση. Η Χαμάς χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπάιντεν ως «πράσινο φως» προς το Ισραήλ για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υποστήριξε ότι «το Ισραήλ λέει ότι μπορεί να το λύσει, είναι έτοιμο. Αλλά μου είπαν ότι η Χαμάς κάνει πίσω τώρα».

Ενώ επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο μετά την ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τη Δευτέρα, πρόσθεσε: «Μένει να το δούμε. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».

Διαβάστε επίσης:

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Χαμάς τόνισε ότι «οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί… δεν αντικατοπτρίζουν την αληθινή θέση του κινήματος, το οποίο επιθυμεί να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός».

Περιέγραψε τις δηλώσεις Μπάιντεν ως «αμερικανικό πράσινο φως για τη σιωνιστική εξτρεμιστική κυβέρνηση να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων».

Η δήλωση εκδόθηκε ενόσω ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρισκόταν στην Αίγυπτο για συζητήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Δυτική Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, θα ταξιδέψει στη συνέχεια στο Κατάρ, το οποίο, μαζί με την Αίγυπτο, διαμεσολαβεί τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στον συνεχιζόμενο 10μηνο πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Χαμάς υποστήριξε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν αποκαλύπτουν μια σαφή «αμερικανική προκατάληψη» προς υπέρ του Ισραήλ και υπονοούν τη συνενοχή της Ουάσιγκτον σε αυτό που περιγράφει ως «πόλεμο εξόντωσης εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

Διατηρώντας τη δέσμευσή της στη συμφωνία της 2ας Ιουλίου, κατήγγειλε τις τελευταίες αλλαγές των ΗΠΑ στο σχέδιο ως «πραξικόπημα» κατά του προηγούμενου πλαισίου, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι «συναινεί» στους νέους όρους που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε πρόσφατα έρχεται σε αντίθεση με ό,τι είχαν συμφωνήσει τα μέρη στις 2 Ιουλίου, αυτό θεωρείται αμερικανική ανταπόκριση και συναίνεση στους νέους όρους του τρομοκράτη Νετανιάχου και στα εγκληματικά του σχέδια για τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η Χαμάς.

«Ο Νετανιάχου ήταν πάντα αυτός που εμπόδιζε μια συμφωνία και έθετε νέους όρους και απαιτήσεις», σημείωσε η Χαμάς, καλώντας «την αμερικανική κυβέρνηση να ανατρέψει την πολιτική της τυφλής μεροληψίας υπέρ των σιωνιστών εγκληματιών πολέμου».

Κάλεσε τους «διαμεσολαβητές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να υποχρεώσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί την αρχική πρόταση.

Την Κυριακή, το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης δήλωσε ότι το κίνημα «ενέργησε με πλήρη υπευθυνότητα» απέναντι στους μεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο και εξέτασε τις προτάσεις που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για να σταματήσει η επιθετικότητα στη Γάζα και να συναφθεί μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Διαβάστε ακόμα:

Η Χαμάς εξήγησε πώς η νέα πρόταση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του Νετανιάχου, ιδιαίτερα την «άρνησή του σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την επιμονή του στη συνεχιζόμενη κατάληψη του διαδρόμου Νετζαρίμ, του περάσματος της Ράφα και του διαδρόμου Φιλαδέλφεια».

Ο Νετανιάχου έθεσε νέους όρους για την ανταλλαγή κρατουμένων και υπαναχώρησε σε σχέση με άλλες δεσμεύσεις, οι οποίες εμπόδισαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής, γεγονός που διαπιστώθηκε και από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τους ίδιους τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς θεώρησε τον Νετανιάχου «απολύτως υπεύθυνο για την αποτυχία των προσπαθειών των μεσολαβητών, την παρεμπόδιση της επίτευξης συμφωνίας και την πλήρη ευθύνη για τις ζωές των αιχμαλώτων του, οι οποίοι εκτίθενται στον ίδιο κίνδυνο με τον λαό μας λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς του και της συστηματικής στόχευσης όλων των πτυχών της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα