ΑΘΗΝΑ
06:13
|
20.09.2024
Σε αρχαιολογικό χώρο, κοντά σε δασική περιοχή που κάηκε πέρσι το καλοκαίρι, εταιρία από τη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει να βάλει ανεμογεννήτριες.
Από κινητοποίηση Ροδιτών απέναντι σε σχέδιο για ανεμογεννήτριες στο χωριό Απόλλωνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους της Ρόδου προκαλούν κινήσεις εταιρίας που φαίνεται να κινεί Θεούς και Δαίμονες επιδιώκοντας να στήσει αιολικό πάρκο με ανεμογεννήτριες στους πρόποδες του βουνού Προφήτη, του χωριού Απόλλωνας, ένα περίπου χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου και πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, Παναγιώτης Εγγλέζος, αντιδρώντας έντονα σε αυτές τις κινήσεις προειδοποιεί να μην δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών (υβριδικών πάρκων) στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα βρουν απέναντί τους όλους τους κατοίκους των χωριών της περιοχής.

Στο κείμενο που ανάρτησε πριν λίγες μέρες σε λογαριασμούς που έχει σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Παναγιώτης Εγγλέζος επισημαίνει:

«Ενημερώθηκα ότι η εταιρεία που προτίθεται να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες-αιολικά -υβριδικά πάρκα στην τοποθεσία Ιτρυώνας (Πρόποδες του βουνού Προφήτη Ηλία Ρόδου, κτήση της Κοινότητας Απολλώνων με κατεύθυνση προς περιοχή Λέλος (Απόλλωνα Ρόδου), ετοιμάζεται εν νέου και μάλιστα τις επόμενες μέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα μεταβεί στην περιοχή για αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ο Παναγιώτης Εγγλέζος

Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, με κάθε “καλή πρόθεση”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ότι η περιοχή από την τοποθεσία Ιδρυώνας περιβάλλεται από τα Κυκλώπεια τείχη (300m ΒΔ από το Μοναστήρι των Ασωμάτων) και τον αρχαίο Δήμο Λελίων, όπου μετά από δικές σας ανασκαφές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ξίφη, περικεφαλαίες, αγγεία, αγαλματάκια βοοειδών, πολλοί τάφοι, όλα της Αχαϊκής Εποχής.

Επίσης στην ίδια περιοχή (τοποθεσία – στους Αγιούς) ανακαλύφθηκαν χαλάσματα 2 παλαιότερων εκκλησιών.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, θα βρείτε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας όλους τους κατοίκους των γύρο χωρίων και όχι μόνο .

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είναι όμορη με το σημείο εκκίνησης της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς, με ότι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας.

Παρακαλώ πολύ τους φίλους μου να κάνουν μια κοινοποίηση για να μην πουν μετά οι κύριοι ότι δεν τους ενημερώσαμε….»

Οχι στις ανεμογεννήτριες λέει το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου

«Είναι προκλητικό να συζητάνε για ανεμογεννήτριες, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά» δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, διαμηνύοντας ότι ως δημοτική αρχή θα είναι απέναντι στο σχεδιασμό για την εγκατάστασή τους, ενώ την άποψη ότι «το δάσος παραμένει δάσος» εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αντώνης Καμπουράκης.

«Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά όχι σε βάρος του δασικού μας πλούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με εκπρόσωπο της εταιρείας αιολικής ενέργειας, επιχείρησαν να κάνουν αυτοψία στην περιοχή, ωστόσο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με πλήθος κόσμου.

Από την κινητοποίηση κατοίκων του Απόλλωνα την Τρίτη

Η εταιρεία, από τη Βόρεια Ελλάδα, φέρεται να έχει λάβει αδειοδότηση από το 2022 για την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ιτρυώνας» (περιοχή όμορη με το σημείο εκκίνησης της περυσινής καταστροφικής πυρκαγιάς), που είναι δασική. Σύμπτωση;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα