ΑΘΗΝΑ
10:47
|
20.09.2024
Η κίνηση έρχεται λίγο πριν τη μέρα που η προσωρινή κυβέρνηση έχει ονομάσει Ημέρα Εθνικής Απελευθέρωσης.
Δεκάδες Γκαμπονέζοι περπατούν στην παραλία της πρωτεύουσας Λιμπρεβίλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεταβατικός ηγέτης της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, έχει απαγορεύσει στα μέλη της κυβέρνησής του να ταξιδεύουν έξω από τη χώρα για τις διακοπές τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Ούλριχ Μανφούμπι ανακοίνωσε την απόφαση στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι επιτρέπεται να πάρουν άδεια μόνο μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Μανφούμπι, «το μέτρο έχει στόχο να ενθαρρύνει την επιστροφή στις ρίζες και την αυξημένη εγγύτητα με τους τοπικούς πληθυσμούς», προκειμένου οι αρχές να εξοικειωθούν με την πραγματικότητα και τις προσδοκίες του λαού της Γκαμπόν.

«Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις δεόντως αιτιολογημένης ανωτέρας βίας ή για αποδεδειγμένους λόγους υγείας και μόνο με ρητή εξουσιοδότηση του αρχηγού του κράτους», διευκρίνισε.

Η κίνηση έρχεται λίγο πριν τη μέρα που η προσωρινή κυβέρνηση έχει ονομάσει Ημέρα Εθνικής Απελευθέρωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου για να σηματοδοτήσει έναν χρόνο από την ανατροπή του προέδρου της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο στρατηγός Γκεμά ηγήθηκε μιας ομάδας στρατιωτικών της Γκαμπόν για να ανατρέψουν τον Αλί Μπόνγκο, του οποίου η πρόσφατη νίκη στις προεδρικές εκλογές της πρώην γαλλικής αποικίας θεωρείτο αμφιλεγόμενη.

Ο έκπτωτος ηγέτης βρισκόταν στην εξουσία για 14 χρόνια αφού διαδέχθηκε τον πατέρα του, Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν από το θάνατό του το 2009.

Από την ορκωμοσία του ως μεταβατικού προέδρου του πλούσιου σε πετρέλαιο αφρικανικού έθνους τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γκεμά προσπάθησε να καθησυχάσει τους πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους της Γκαμπόν για τη δέσμευση της κυβέρνησής του πως ενεργεί προς το συμφέρον τους.

Ο στρατιωτικός ηγέτης ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Γκαμπόν θα διεξαγάγει «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες» εκλογές τον Αύγουστο του 2025 για να μεταβιβάσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Η χώρα προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για την έγκριση ενός νέου συντάγματος που θα θέσει τις βάσεις για την ψηφοφορία, όπως συνέστησε μια πολιτική επιτροπή κατά τη διάρκεια ενός μηνός εθνικού διαλόγου που διεξήχθη τον Απρίλιο.

Το προτεινόμενο σύνταγμα φέρεται να απαγορεύει στα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης να είναι υποψήφιοι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα