ΑΘΗΝΑ
17:51
|
19.09.2024
Η πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών δύο μέρες μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου στο Μπακού.
Ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγεφ, υποδεχόμενος τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπακού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι BRICS θα μπορούσαν σύντομα να αποκτήσουν νέο μέλος, με το Αζερμπαϊτζάν να έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσχωρήσει στην ομάδα.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Αϊκάν Χατζιζάντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί την ένταξή του στο μπλοκ.

Αρχικά ιδρυθέν το 2009 για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, το μπλοκ περιλαμβάνει τώρα εννέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής, της Αιθιοπίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει τους BRICS ως συμμαχία της «παγκόσμιας πλειοψηφίας». Η προσχώρηση στους BRICS μπορεί να έρθει μόνο μετά από πρόσκληση.

Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν έρχεται μετά την προσγείωση του Πούτιν στην πρωτεύουσα, Μπακού, την Κυριακή για διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ. Τη Δευτέρα ο Αλίγεφ χαιρέτισε το γεγονός ότι «οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις προχωρούν με επιτυχία» παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Οι δυο χώρες υπέγραψαν μια «δήλωση για τη συμμαχική αλληλεπίδραση» τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει ένας ολοένα και πιο κρίσιμος ενεργειακός εταίρος για την Ευρώπη, έχοντας υπογράψει συμφωνία στα μέσα του 2022 με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να βοηθήσει την ήπειρο να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα κράτος έχει γίνει έκτοτε σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., παρά τις εκκλήσεις που έχουν δεχτεί οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν στο Αζερμπαϊτζάν κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει τις φετινές συνομιλίες COP29 του ΟΗΕ για το κλίμα, με διπλωμάτες, ειδικούς και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να κατευθύνονται στο Μπακού για τη σύνοδο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα