ΑΘΗΝΑ
01:16
|
24.09.2024
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ακατάλληλων και επικίνδυνων πεδίων προσγείωσης, που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες ελικοπτέρων θέτοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις, τους επιβάτες και τους κατοίκους.
Ιδιωτικό ελικόπτερο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αναστολή των πτήσεων ιδιωτικών ελικοπτέρων στη Σαντορίνη κρίνοντάς τες επισφαλείς ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

Σε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2024 που επικαλείται η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, γίνεται λόγος για «επικίνδυνες πρακτικές προσγείωσης και απογείωσης» των ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.Περιγράφει τα αποτελέσματα επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από αυτοψίες σε περιοχές του νησιού με ελικοδρόμια.

Διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων η ύπαρξη ακατάλληλων και επικίνδυνων πεδίων προσγείωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες ελικοπτέρων για μόνιμες πτήσεις. Οι χώροι αυτοί, όπως αναφέρει το έγγραφο της Εισαγγελίας, χρησιμοποιούνται χωρίς κανέναν έλεγχο από τους χειριστές θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, των επιβατών και των κατοίκων.

Από την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξαμενών καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι εταιρείες ελικοπτέρων, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, παραβιάζουν τόσο τον ευρωπαϊκό κανονισμό όσο και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ασφάλεια της αεροπορίας, καθώς και την ελληνική νομοθεσία. «Η δραστηριότητά τους εκτελείται σε χαμηλό ύψος πτήσεων, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε επικίνδυνη γειτνίαση με ηλεκτρικά καλώδια και άλλες σταθερές κατασκευές», αναφέρεται.

Η κοινοποίηση του πορίσματος για την ασφάλεια των πτήσεων των ελικοπτέρων στις αρμόδιες αρχές προκάλεσε την άμεση απαγόρευση προσγείωσης και απογείωσης σε ελικοδρόμια των περιοχών Ημεροβίβλι, Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Βόθωνας-Καμάρι.

Έτσι, πλέον, πτήσεις με ελικόπτερο μπορούν επί του παρόντος να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από και προς το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, μόνο που και αυτό είναι δύσκολο μεταξύ άλλων και λόγω κορεσμού του χώρου και της ανυπαρξίας κατάλληλης υποδομής.

Τι ζητούν οι εταιρίες ελικοπτέρων

Ως εκ τούτου, μέγα ζήτημα για τις ιδιωτικές εταιρίες είναι η απουσία επίσημου αδειοδοτημένου ελικοδρομίου στη Σαντορίνη, κάτι που οι εταιρίες του κλάδου έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τον δήμο, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις πλούσιων τουριστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με ποινικό μητρώο ο τραυματίας της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Γλυφάδα: Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης από 25 ανήλικα άτομα

Ιταλία: Ομολόγησε σε live μετάδοση ότι δολοφόνησε τη μητέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα