ΑΘΗΝΑ
07:47
|
20.09.2024
«Ως φίλοι και εταίροι ελπίζουμε σε μια ταχεία επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε ο Μόντι στο X.
Ο Ινδός πρωθυπουργός είναι πιθανό να περάσει μόνο «λίγες ώρες» στο Κίεβο για λόγους ασφαλείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι θα συζητήσει «προοπτικές» για την επίλυση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στο Κίεβο.

Στις 20 Αυγούστου, ο Μόντι ξεκίνησε ένα ταξίδι προς την Πολωνία –πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 45 χρόνια–, όπου θα παραμείνει για τις 21 και 22 Αυγούστου και από όπου θα ταξιδέψει στο Κίεβο σιδηροδρομικώς για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είναι πιθανό να περάσει μόνο «λίγες ώρες» στο Κίεβο για λόγους ασφαλείας, ανέφεραν προηγουμένως μέσα ενημέρωσης της Ινδίας και της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μόντι, ο οποίος έχει διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας τόσο με τη ρωσική όσο και με την ουκρανική ηγεσία, συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία τον Ιούνιο, λίγες μέρες μετά την εξασφάλιση της τρίτης διαδοχικής του θητείας στην πρωθυπουργία.

«Ως φίλοι και εταίροι ελπίζουμε σε μια ταχεία επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε ο Μόντι στο X (πρώην Twitter) την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι το ταξίδι του στην Ουκρανία γίνεται μετά από πρόσκληση του Ζελένσκι.

«Αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να βασιστούμε στις προηγούμενες συζητήσεις μαζί του και να εμβαθύνουμε τη φιλία Ινδίας-Ουκρανίας», ανέφερε στην ανάρτηση.

Επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μόντι είναι πρόθυμος να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αλλά δεν θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα την υποστήριξη της Ινδίας τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του Νέου Δελχί σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που φιλοξενήθηκε από την Ελβετία τον Ιούνιο.

Ενόσω βρισκόταν στην Ινδία, ο Κουλέμπα ισχυρίστηκε ότι οι δεσμοί του Νέου Δελχί με τη Μόσχα «δεν έχουν μέλλον», σε αντίθεση με τις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ουκρανίας.

Η Ινδία συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής που φιλοξενήθηκε από την Ελβετία, αλλά, όπως πολλές άλλες χώρες, επέλεξε να μην υπογράψει το τελικό έγγραφο, καθώς στις συνομιλίες δεν συμμετείχε η Ρωσία.

Το Νέο Δελχί αύξησε την αγορά ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, παραμένοντας ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Μόσχας παρά την πίεση από τη Δύση.

Ακόμα, ο Μόντι επέλεξε τη Ρωσία ως προορισμό για την πρώτη επίσκεψη της νέας του θητείας ως πρωθυπουργός. Η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τον Ιούλιο επικρίθηκε έντονα από τον Ζελένσκι, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί να καλέσει για εξηγήσεις Ουκρανός διπλωμάτες για τις δηλώσεις του. Ενώ βρισκόταν στη Ρωσία, ο Μόντι επανέλαβε την έκκληση του Νέου Δελχί για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με διπλωματικά μέσα αντί του πεδίου της μάχης.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα